latinica  ћирилица
27/10/2016 |  10:36 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Na Sajam knjiga dolazi Eugen Šuljgin

Peti dan 61. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu rezervisan je za Školski dan i bogat je programima namijenjenim učenicima, nastavnicima i bibliotekarima, a među najinteresantnijim događajima je promocija knjige Eugena Šuljgina.
Eugen Šuljgin (Foto: Arhipelag /Promo) -
Eugen Šuljgin (Foto: Arhipelag /Promo)

Norveški romansijer ruskog porijekla, Eugen Šuljgin (75) dolazi na Sajam povodom promocije prvog srpskog izdanja nekog njegovog djela. Riječ je o mješavini društvenog i krimi romana "S nekog drugog svijeta" u izdanju Arhipelaga.

"S nekog drugog svijeta" je roman o Istanbulu, o savremenoj Turskoj, tokovima njene istorije i tradicije, o uvijek izazovnom susretu Istoka i Zapada. Pisac Samuel Samler dolazi u Istanbul na književni festival, ali tu ubrzo upoznaje uzbudljivu političku i društvenu stvarnost podijeljene zemlje, paralelni život velikog grada, podzemni Istanbul, opozicione i kurdske grupe, progonjene medije i novinare, strah i cenzuru u novim vidovima, guleniste i erdoganiste, tragove vizantijske prošlosti i sliku obnovljenog islamizma, bogatstvo gradskog života i istinu o zloglasnim F zatvorima.

Eugen Šuljgin rođen je u Oslu. Otac mu je poznati slikar Aleksandar Šulc (1901-1981) o kome je kasnije napisao monografiju. Eugen je studirao klasičnu arheologiju i istoriju umjetnosti u Upsali i Stokholmu. Objavio je šest romana i dvije knjige pripovjedaka.

Godine 2014. dobio je nagradu Udruženja pisaca Norveške za životno djelo. Dugo je bio generalni sekretar Međunarodnog PEN, a od prije tri godine je počasni potpredsjednik. Kao predsjednik PEN komiteta "Pisci u zatvoru" putovao je u mnoge krajeve svijeta nastojeći da pomogne borbu za slobodu govora i akcije oslobađanja pisaca, izdavača i novinara. Posljednjih godina živi u Oslu i Istanbulu.

Školski dan na Sajmu knjiga namijenjen je organizovanim posjetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Izdavači za školski dan pripremaju poseban program namijenjen starijim i mlađim školarcima, kao i njihovim učiteljima i predavačima.

Povodom Školskog dana Sajam će posjetiti ministar prosvjete i obrazovanja Mladen Šarančić, a očekuje se i oko 5.000 đaka iz cijele Srbije.

Danas će u sali "Ivo Andrić" biti dodijeljene sajamske nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u kategorijama: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dječja knjiga godine, Najljepša knjiga, Nagrada za izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Specijalno priznanje za mladog dizajnera, Nagrada "Dositej Obradović" stranom izdavaču za kontinuiran doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.

Izvor: Agencije