latinica  ћирилица
27/10/2016 |  08:50 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Sliku Banjaluke ruže divlje deponije

Najviše divljih deponija u gradu na Vrbasu ima u Moravskoj ulici, uz puteve za Ponir, Bronzani majdan, Ljubačevo i Prijedor /Milakovići/, kao i u Šibovima i uz Park "Mladen Stojanović", rečeno je u Gradskoj upravi Banjaluka.
Smeće - Foto: RTRS
SmećeFoto: RTRS

Iz Gradske uprave, koja ovih dana sprovodi jesenje čišćenje Banjaluke, otkrivaju da se najčešće nepropisno odlaže građevinski otpad i to na mjesta koja su vrlo nepristupačna, što otežava čišćenje.

Stvaranje divljih deponija se uglavnom ponavlja i nakon njihovog saniranja. Time neodgovorni i nesavjesni građani narušavaju epitet Banjaluke kao čistog grada, istakli su u Gradskoj upravi.

Iz nadležnih gradskih službi i odjeljenja apeluju da se otpad odveze na regionalnu deponiju ili pozove firma koja će to učiniti, jer bi se značajan novac za sanaciju divljih deponija mogao utrošiti za poboljšavanje uslova života svih Banjalučana.

Sve što ne spada u kućni otpad treba zbrinjavati propisno, a sva zapažanja o nelegalnom odlaganju smeća treba prijaviti Odjeljenju komunalne policije kako bi se kaznili počinioci, poručuju iz Gradske uprave.

Način odlaganja otpada svakodnevno nadziru pripadnici Komunalne policije, a za odvoz smeća se angažuju radnici Čistoće.

Prema odluci o komunalnom redu, kazna za nepropisno odlaganje smeća za fizičko lice je 100 KM.

U Banjaluci je u toku drugi dio jesenje akcije čišćenja i uređenja grada, koja je počela 14. oktobra u saradnji Gradske uprave i preduzeća Čistoća i Eko euro tim.

Drugi dio jesenje akcije trajaće do 11. novembra.

Izvor: SRNA