latinica  ћирилица
27/10/2016 |  08:24 ⇒ 08:55 | Autor: klix.ba

Akcija Ministarstva finansija FBiH: Građanima blokirano onlajn klađenje van BiH

U posljednjih nekoliko dana ljubitelji igara na sreću primijetili su da im je blokirano onlajn klađenje van Bosne i Hercegovine, odnosno kod svih onlajn priređivača igara na sreću koji nemaju odobrenje nadležnih institucija iz BiH.
Onlajn klađenje - Foto: ilustracija
Onlajn klađenjeFoto: ilustracija

Iz Federalnog ministarstvo finansija pojašnjeno je da su u okviru svojih zakonskih ovlaštenja zahtijevali od komercijalnih banaka u Federaciji dostavu podataka o platnom prometu u dijelu uplate sredstava sa računa klijenata domaćih banaka (fizičkih lica) na račune inostranih pravnih lica koja bh. građanima nezakonito omogućuju učešće u onlajn igrama na sreću putem svojih internet stranica, a da pri tome ne posjeduju odobrenje za priređivanje internet igara izdato od nadležnog organa u Bosni i Hercegovini, kaže FBiH.

"Po dobijanju podataka o postojanju transakcija fizičkih lica za učešće u internet igrama kod nelegalnih priređivača, uvažavajući činjenicu da nemamo ovlaštenje niti tehničku mogućnost da u cilju sprečavanja nelegalnog priređivanja internet igara na onemogućimo pristup navedenim internet stranicama, obratili smo se nadležnom državnom organu, odnosno Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti", kažu iz Ministarstva finansija FBiH.

Nakon ove urgencije Federalnog ministarstva finansija igračima iz BiH je blokirana mogućnost uplate.

Vlasnici kladionica u FBiH su i ranije tražili zaštitu od nelojalne konkurencije koju im prave onlajn priređivači igara na sreću van BiH.

Izvor: Klix.ba