latinica  ћирилица
26/10/2016 |  19:30 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Predstavljena izdanja Republičkog zavoda za statistiku

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu večeras su predstavljeni "Statistički godišnjak Republike Srpske" i publikacija "Ovo je Republika Srpska" koje jezikom statistike daju sliku o ekonomiji, demografiji i uopšte o tome kakva je danas Srpska.
Radmila Čičković - Foto: RTRS
Radmila ČičkovićFoto: RTRS

Direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković rekla je da, gledajući sa strane, statistički posao može izgledati monoton, ali da je on sušta suprotnost i predstavlja "izazov za sve koji se njim bave".

"Uvidom u naše godišnjake onaj koga to interesuje može da sazna kako je napredovala Republika Srpska u proteklih 10 godina. Na primjer, BDP je rastao za 40 odsto, a industrija iz godine u godinu, sa izuzetkom 2012. godine, bilježi značajan rast", navela je Čičkovićeva.

Ona je ukazala da statistika, koja sa, jedne strane, daje ohrabrujuće pokazatelje, sa druge, upozorava da je demografska slika u Republici Srpskoj loša i da se u njoj godišnje rađa tek 9.000, a umire 14.000 stanovnika.

Čičkovićeva je rekla da "Statistički godišnjak" daje podatke koje možda neko i ne očekuje, kao na primjer o tome kakvi su turistički potencijali Republike Srpske, odnosno koliko pećina, prirodnih rezervata i nacionalnih parkova ona ima.

Ona je navela da Republički zavod za statistiku odlično sarađuje sa kolegama u Srbiji, dok je saradnja sa Sarajevom, koja je ranije bila korektna, poljuljana nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH.

"Nakon objavljivanja popisa uneseno je veliko nepovjerenje u statističkom sistemu BiH", rekla je Čičkovićeva.

Predstavljajući publikaciju Zavoda "Ovo je Republika Srpska", Velimir Savić je istakao da je ona namijenjena popularizaciji statistike i predstavlja "Godišnjak u malom sa niz interesantnih informacija".

"U ovoj publikaciji ćete, na primjer, naći da je 2014. godine u Srpskoj zasađeno 332 odsto više čokota grožđa nego 1996. godine, a gdje je grožđe tu je i vino i pjesma. Statistika, dakle, ne moraju biti samo dosadne brojke", kaže Savić.