latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:24 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

Promovisani stripovi "Sarajevski atentat" i "Nedođija"

Na štandu Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjiga predstavljena su stripovi "Sarajevski atentat /Srbi u Prvom svjetskom ratu/" i "Nedođija"- izdanja Udruženja strip-crtača "Deveta dimenzija".
Promovisani stripovi "Sarajevski atentat" i "Nedođija" - Foto: SRNA
Promovisani stripovi "Sarajevski atentat" i "Nedođija"Foto: SRNA

Autor stripa "Sarajevski atentat" Zoran Pejić rekao je da je ideju dobio iz činjenice da se obilježava 100 godina od Prvog svjetskog rata i zbog pojedinih negativnih komentara o Gavrilu Principu.

On je dodao da se strip sastoji iz dva istorijska teksta i 16 stripova koji su prvi put nacrtani, te da su tekstove pisali Radovan Subić sa banjalučkog Univerziteta i Predrag Ikonić.

Pejić kaže da su neki tekstovi zasnovani na istorijskim činjenicama, dok su drugi čista fikcija, kao na primjer kako bi roboti snimili film o Sarajevskom atentatu.

Pisac teksta Radovan Subić rekao je da je ovo prvi srpski strip koji govori o Prvom svjetskom ratu i da je on prilagodio tekst neupućenom čitaocu, te da je dao kratak pregled dešavanja sa akcentom, ne na ratna dešavanja, nego na stradanja Srba.

Autori stripa "Nedođija" Dragan Lazarević i Božidar Milojkoivć istakli su da ovaj strip potpuno ima fiktivnu podlogu i da su htjeli da u njemu prikažu kako jedna porodica u današnje vrijeme na ovim prostorima, koja nema prihoda, preživljava, odnosno kako živi srećno i snalazi se.

Iako je bio najavljen, promociji nije prisustvovao Nele Karajlić.

Izvor: SRNA