latinica  ћирилица
26/10/2016 |  16:57 ⇒ 20:28 | Autor: RTRS

Građani BiH na bankama štede više od 10 milijardi KM (VIDEO)

Više od deset milijardi maraka građani Bosne i Hercegovine povjerili su bankama na čuvanje. Štednja svake godine obara rekorde, ali ekonomisti procjenjuju da bi potez Centralne banke, koja sada naplaćuje čuvanje novca banaka iznad obavezne rezerve, mogao da uspori ovaj trend.
Štednja - Foto: RTRS
ŠtednjaFoto: RTRS

Posljednjeg dana oktobra obilježava se Svjetski dan štednje, a mi smo provjerili ko štedi u zemlji u kojoj je svaki četvrti građanin siromašan! 

Za porodicu Ilić štednja je stil života. Od mame Vanje, štednji se od malih nogu uče i šestogodišnji Nestor i njegova, četiri godine mlađa, sestra. Iznosi koje odvaja nisu veliki. Važna im je navika.

"Moj način je onaj najpraktičniji – da štedim djeci u kasicu. Sklonim novac i od njih, i od sebe, i imamo neki fiksni cilj za koji štedimo", kaže Vanja Ilić.

Štede, čini se, i mnogi drugi. Ukupni depoziti građana BiH u komercijalnim bankama, prvi put nakon rata, premašili su 10 milijardi maraka!

Mijo Mišić iz Udruženja banaka BiH ističe da u strukturi te štednje strana valuta, odnosno evro, zauzima preko 50 procenata.

Rast štednje pokazatelj je da u društvu nešto ne štima, ističu ekonomisti i dodaju da čovjek štedi kada nema gdje da ulaže sredstva.

"Najgora je opcija držati novac kod kuće ili u banci, posebno u ovakvim uslovima kada su kamatne stope na oročena sredstva sve niže i niže", ističe Predrag Duduković iz udruženja ekonomista SWOT.

Prostora za zaradu nema mnogo jer su kamatne stope na depozite građana sve niže. U nekim zemljama Evrozone, kamate su čak negativne, a stručnjaci smatraju da bi se takva situacija uskoro mogla „preseliti“ i kod nas.

To, ipak, ne znači da ne treba štedjeti. Finansijski stručnjaci izračunali su da bi bilo idealno kada bi svaki građanin imao ušteđenih šest plata, jer pod pretpostavkom eventuelnog gubitka posla, do dobijanja novog prođe prosječno šest mjeseci.

"Ukoliko postoji iole slobodan dio prihoda koji je, opet, posljedica možda nekog racionalnijeg trošenja, trebalo bi razmišljati o štednji", ističe Tarik Limo, pravni savjetnik udruženja „U plusu“.

U odnosu na broj stanovnika i prosječna primanja, visina štednih depozita građana BiH prilično je visoka. Novac je, međutim, u rukama relativno malog broja lica, njih svega 1,2 odsto. Matematički gledano –34 hiljade građana Bosne i Hercegovine u bankama ima više novca nego preostalih 3,5 miliona stanovnika zajedno!