latinica  ћирилица
26/10/2016 |  10:39 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Maroko- Grad od blata omiljen i u Holivudu

Smatra se da je marokanski grad Ait Ben Hadou osnovan 757. godine, a njegov osnivač, Ben-Hadou, još uvijek leži pokopan u grobu iza ovog spektakularnog grada.
Maroko - Foto: Screenshot/YouTube
MarokoFoto: Screenshot/YouTube

Ovaj grad se smjestio na jako važnom mjestu, presjeku legendarne saharske trgovačke rute kojom su drevni trgovci prevozili začine, robove i zlato do grada Timbuktu u Zapadnoj Sahari.

Većina stanovnika ovog grada preselili su se preko rijeke u više savremenije domove, ali ostalo je još nekoliko porodica koje prkose zubu vremena i žive u hiljadu godina starim zemljanim kućama. Grad je smješten uz padine brežuljka u čijem podnožju teče rijeka koju je veći dio godine moguće pregaziti zbog niskog vodostaja.

Sve kuće i građevine unutar utvrđenog grada izgrađene su od blatne cigle, dok je fasada napravljena od mješavine blata i slame. Grad je ograđen debelim odbrambenim zidinama, na čijim se uglovima nalaze visoke kule koje daju dramatičnost pejzažu.

Od 1987. godine Ait Ben Hadou uvršten je na UNESKO listu svjetske kulturne baštine. Međutim osim istorije, postoji još jedna zanimljiva činjenica ovog drevnog grada, a to je njegova čvrsta veza s Holivudom. Dejvid Lin prepoznao je ovaj grad i izabrao ga kao savršeno mjesto za snimanje svog filme "Lorens od Arabije" iz 1962. godine.

Uz savršenu lokaciju, Lin je imao još jednu namjeru, a to je da sačuva utvrđeni grad usred pustinje od propadanja. Naime, iako se vizura grada savršeno uklapala u viziju njegovog filma, glavni motiv mu je bio da privuče pažnju javnosti o ljepoti mjesta i da natjera vlasti da ulože novac u obnovu grada.

U tome je i uspio. Od tog trenutka pa sve do danas traju kontinuirani restauratorski radovi, tako da je sada prednja polovina grada u vrlo dobrom stanju, ali nažalost još postoje građevine u drugom deijlu grada kojima očajnički treba pažnja restauratora.

Svojim filmom Lin je upoznao ostatak svijeta s ovim čarobnim mjestom, ali i podstakao druge reditelje da ga izaberu kao lokaciju za snimanje filmova. Tako su ovde snimljeni "Dragulj s Nila" iz 1985, "Dah smrti" iz 1987, "Kundun" iz 1994, "Mumija" iz 1999, i ne tako davni "Gladijator" iz 2000. i "Aleksandar" iz 2004. godine. Ti filmovi doveli su do naglog rasta broja turista koji bezbrižno lutaju ulicama istražujući istoriju, ali i tražeći otiske stopala svojih omiljenih glumaca koji su kročili istim blatnjavim ulicama.

Izvor: Agencije