latinica  ћирилица
24/09/2016 |  20:39 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Derventa: Osveštan časni krst Hrama Preobraženja Gospodnjeg

U Derventi je danas osveštan, i na Hram Preobraženja Gospodnjeg u Novom naselju postavljen časni krst. Tom prilikom episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom poslao je poruke mira, ali i dodijelio priznanja pojedincima koji su doprinijeli izgradnji hrama.
Derventa: Osveštan časni krst hrama Preobraženja Gospodnjeg -
Derventa: Osveštan časni krst hrama Preobraženja Gospodnjeg

Mještani Novog naselja proteklih godinu dana svakodnevno pomažu izgradnju Hrama Preobraženja Gospodnjeg. Danas su, kažu, posebno srećni jer crkva je mjesto gdje se rado okupljaju i čin podizanja krsta smatraju svečanim. Posebno zadovoljan je Nikola Lukić, koji je kumovao osveštanju krsta.

Nakon osveštanja, krst težak 180 kilograma je postavljen na kupolu hrama. Tom činu prisustvovao je veliki broj vjernika, od čijih donacija se hram i gradi.

Siniša Maksimović, paroh Treće derventske parohije je istakao da ovaj događaj predstavlja krunu cjelokupne gradnje koja je, zahvaljujući ljudima dobre volje, nije dugo trajala - oko godinu dana.

Osveštanje časnog krsta bila je prilika da se Orden Svetog kralja Milutina dodijeli Dervenćaninu Peri Đuriću za nesebičnu materijalnu pomoć u izgradnji hrama i kupovini parohijskog doma za Treću derventsku parohiju.