latinica  ћирилица
24/09/2016 |  19:30 | Autor: TANЈUG

"Srbija nije zadovoljna samitom u Beču"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da premijer Srbije Aleksandar Vučić nije naročito zadovoljan onim što je čuo na skupu, jer se još jednom potvrdila praksa da zemlje imaju različit pristup tom problemu.

Dačić je novinarima rekao da se čuo telefonom sa Vučićem i naveo da će Srbija, ako dođe do ponovnog aktiviranja balkanske migrantske rute, morati da preduzima određene mjere.

Na konferenciji za novinare Dačić je rekao da je Vučić u Beču ponovio da Srbija neće graditi zidove, ali je naglasio da Srbija postaje žrtva zbog nejedinstvene politike EU o migrantskoj krizi.

Objasnio je da je Srbija u nezgodnoj situaciji, jer zemlje u gornjem dijelu balkanske rute već imaju određene zaštitne mehanizme kojim sprečavaju dalju prohodnost migranata.

"To nas dovodi u tešku situaciju da mi postanemo žrtva jedne takve nejedinstvene politike evropskih zemalja kad je riječ o migrantskoj krizi", kaže Dačić.

Podsjetio je da je kroz Srbiju prošle godine prošlo 700.000 migranata, da je ove godine taj broj već premašio 100.000.

"Trenutno se u Srbiji nalazi šest do sedam hiljada migranata. Ako dođe do ponovnog aktiviranja ove rute, odnosno do problema sa Turskom, imajući u vidu naš stav da nećemo graditi zidove, to nas može dovesti u tešku situaciju pa će Srbija biti prinuđena da preduzima određene mjere za zaštitu svojih nacionalnih i državnih interesa", istakao je Dačić.

Predstavnici 10 zemalja koje se nalaze duž balkanske izbjegličke rute učestvovali su na Samitu o izbjegličkoj krizi u Beču, a među njima je bio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.