latinica  ћирилица
24/09/2016 |  17:48 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Kako i gdje glasati? (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova podiglo je nivo bezbjednosti u Srpskoj zbog informacija da bi pojedini radikalni krugovi mogli ugroziti institucije Srpske ili mjesta određena za glasanje na referendumu o Danu Republike, koji će biti održan sutra.
Referendum - Foto: Screenshot
ReferendumFoto: Screenshot

Pravo na izjašnjavanje ima milion i 219 hiljada 399 građana. Širom Srpske sve je spremno za sutrašnji referendum. Kako i gdje glasati?

Na glasačko mjesto ponesite ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu. Glasačka mjesta biće otvorena od 7 do 19 časova, a u istom periodu biće otvorene i lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Srpske. Na referendumu možete da se izjasnite na mjestima na kojima inače glasate na izborima. Ako niste sigurni na kojoj lokaciji - na SMS broj 065 12 44 pošaljite svoj jedinstveni matični broj.

Ako se sutra nađete u opštini van svog prebivališta, možete da se izjasnite na bilo kom glasačkom mjestu - putem nepotvrđenih listića. Obezbijeđeno je i 60 mobilnih timova za građane koji ne budu u mogućnosti da dođu na glasačko mjesto.

Državljani RS koji žive u Distriktu Brčko, moći će da se izjasne u Lončarima i Donjoj Bukovici. U ovim mjesnim zajednicama u Donjem Žabaru i Bijeljini smještenim uz Brčko, biće po četiri glasačka mjesta, a do njih je organizovan i prevoz. Na svim putevima u Republici Srpskoj, zbog održavanja referenduma o Danu Republike, večeras od ponoći do sutra u ponoć zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija je masa veća od 3,5 tone.

Glasanje će biti organizovano i u pet predstavništava RS u inostranstvu: Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Rusiji i Belgiji.