latinica  ћирилица
24/09/2016 |  15:25 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Sve spremno za referendum (VIDEO)

Manje od 12 časova ostalo je do prvog postdejtonskog referenduma. Sve tehničke pripreme za njegovo održavanje su završene. Republička komisija za održavanje referenduma o Danu Republike spremna je za izjašnjavanje, na kojem pravo glasa ima 1.219.399 građana. Sve informacije građanima Republike Srpske biće saopštavane iz Narodne skupštine.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Sati nas dijele od istorijskog referenduma. Predsjednik Republike pozvao je sve građane da u miru i toleranciji izađu na referendum. Uz poštovanje volje drugih naroda Dodik je ponovio da je referendum reakcija na akciju onih koji su željeli da mijenjaju istorijsku činjenicu.

"Ključno pitanje je izlazak. Pozivam ljude da izađu u miru, toleranciji u jednoj radosti. Јer, RS prvi put izlazi na referendum. Sama ta činjenica govori da je to važan događaj za nas“, rekao je Dodik.

O važnom događaju razgovarano je i u Moskvi na sastanku dvojice predsjednika. Predsjednik Dodik informisao je Putina o političkoj situaciji u zemlji i odlukama Ustavnog suda BiH, koji nam je prvo ukinuo grb, zastavu i himnu, a onda uz glasove stranih sudija pokušao da mijenja istorijsku činjenicu.

"Putin je to sve slušao i na kraju rekao: `Vi imate pravo na referendum. Narod ima pravo. Međunarodna zajednica nema šta da radi na unutrašnjem pitanju. Srećno vam bilo. To je sve. Ne želim da bude nekakvih spekulacija“.

Dodik je ponovio da stoji iza referenduma i da je dobio podršku svih srpskih poslanika u Narodnoj skupštini. Podsjetio je da odluka o održavanju referenduma nije donesena na brzinu i da su vlasti u Sarajevu imale rok od četiri mjeseca za usvajanje Zakona o Ustavnom sudu. Zapitao je kakav je to sud koji radi bez vlastitog zakona.

"Rekli smo ako to ne bude, ići ćemo u referendum. Niko ovdje nije radio metodama gerile. Koga oni misle da proganjaju i sankcionišu -čitav jedan narod?  Neka uhapse referendum. Šta bi drugo mogli da uhapse“.

To što će više od milion i 200 hiljada građana Republike Srpske sutra moći da se izjasni zasluge su, prvenstveno, Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Na sve prepreke odgovarali su entuzijazmom i znanjem. Za manje od dva mjeseca Republika Srpska dobila je svoj centralni glasački spisak. Dan uoči referenduma predsjednik komisije, Siniša Karan,  građanima je poručio:

"Pozivam sve građane, nebitno kom konstitutivnom narodu pripadaju, da izađu i da se na referendumu izjasne kako god oni žele. Potpuno slobodno“.

Samo dva časa nakon otvaranja glasačkih mjesta, dakle u 9 časova ujutro, Republička komisija za sprovođenje referenduma održaće prvu konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini gdje će građane informisati o prvim rezulatatima izlaznosti.

Informacije će saopštavati tokom dana na svaka dva časa. U toku noći trebalo bi da budu poznati i prvi nezvanični rezultati referenduma. Zvaničnici Republike Srpske pozvali su građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar i dalje slave kao rođendan Republike.

Republika Srpska sutra će biti u centru pažnje domaćih i svjetskih medija. Potvrđuje to i podatak da se za praćenje referenduma akreditovalo 250 novinarskih ekipa iz zemlje i inostranstva. Svi će imati priliku da se uvjere da Republika Srpska poštuje druge i drugačije, ali isto tako, traži da bude poštovana i uvažena.

Za dobrodošlicu i veliki dan, svi gradski trgovi širom Republike Srpske ukrašeni su srpskim trobojkama.