latinica  ћирилица
23/09/2016 |  19:03 | Autor: TANЈUG

OEBS: Svi u BiH i Srbiji da se uzdrže od zapaljive retorike

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović pozvala je danas sve odgovorne aktere u BiH i Srbiji, a posebno medije, da se uzdrže od zapaljive retorike koja bi mogla da podstakne mržnju, saopštio je OEBS.
OEBS - Foto: ilustracija
OEBSFoto: ilustracija

"Mediji imaju etička pravila koja treba da poštuju i da slijede, a posljedice nepridržavanja tih fundamentalnih principa mogu biti pogubne", rekla je Mijatović, podsetivši na događaje početkom 1990-ih u bivšoj Јugoslaviji.

Mijatović je izrazila čvrsto uvjerenje da propaganda predstavlja "zloupotrebu slobode medija koja je na kraju uništava".

Proteklih dana, mediji u BiH i Srbiji objavili su izvjestan broj članaka koji se odnose na prijetnju novim oružanim sukobom u BiH i oko te zemlje, navodi se u saopštenju.

"Na osnovu izvještavanja o tom pitanju u protekle dvije nedelje, pozivam sve aktere u dotičnim zemljama, a posebno medije, da izbjegavaju upotrebu bilo kakve retorike koja bi mogla da dovede do eskalacije situacije", rekla je predstavnica OEBS-a za slobodu medija, zaključuje se u saopštenju.