latinica  ћирилица
23/09/2016 |  12:50 ⇒ 12:52 | Autor: SRNA

Sarajevo: OEBS-ov sastanak o smanjenju rizika od katastrofa

U Sarajevu je danas, u organizaciji Misije OEBS-a u BiH, počeo sastanak o smanjenju rizika od katastrofa, čiji je cilj razmjena iskustava u jačanju institucionalnih kapaciteta za uspješnije suočavanje sa posljedicama katastrofa uzrokovanih prirodnim nepogodama.
Sarajevo: OEBS-ov sastanak o smanjenju rizika od katastrofa - Foto: SRNA
Sarajevo: OEBS-ov sastanak o smanjenju rizika od katastrofaFoto: SRNA

Na dvodnevnom sastanku, koji je organizovan u okviru projekta "Smanjenje rizika od katastrofa i bezbjednost u OEBS regionu", učestvuju predstavnici partnerskih opština Vlore, Ulcinj, Goražde i Bajina Bašta, te predstavnici arhus centara iz BiH, Srbije, Crne Gore i Albanije.

Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur rekao je novinarima da se, radeći zajedno sa zvaničnicima svih nivoa vlasti, žele spriječiti svi mogući krizni problemi i katastrofe.

Mur je istakao da će danas s tim ciljem govoriti o saradnji, te raznim mogućnostima kako poboljšati koordinaciju između institucija.

"Želimo biti praktični. Posjetili smo mnogo mjesnih zajednica i opština nakon poplava i klizišta 2014. godine i vidjeli dosta napretka u izgradnji. Ipak, ne možemo potvrditi da katastrofa ubuduće neće biti, zbog čega moramo biti sigurni da imamo najbolje mehanizme za koordinaciju da bismo što brže reagovali", naveo je Mur.

Zamjenik ambasadora Austrije u BiH Volfgang Til podsjetio je da su u Beču bazirane međunarodne organizacije koje su važne za njegovu zemlju, te da će Austrija naredne godine predsjedavati OEBS-om.

"Nakon poplava 2014. godine mi smo vidjeli da imamo moralni razlog da bilateralno pomognemo BiH. Mnogi su to učinili, Ministarstvo inostranih poslova, Agencija za razvoj, Oružane snage, regionalne agencije i nevladine organizacije", rekao je Til i dodao da je Austrija sa 15.000 evra pomogla ovaj multilateralni projekat.

On je istakao da je važno da u budućnosti organizacije kao što je OEBS, pomognu da zemlje kao što je BiH budu bolje pripremljene.

"U Austriji imamo dosta znanja u ovoj oblasti, što ćemo iskoristiti tokom našeg predsjedavanja 2017. godine", rekao je Til.

Direktor Švajcarske agencije za međunarodni razvoj i saradnju Barbara Datviler Šoja rekla je da je njena zemlja sa šest miliona švajcarskih franaka nakon poplava podržala razne projekte, radi smanjenja rizika od katastrofa.

Ona je navela da se smanjenjem rizika mogu zaštiti život i imovina, te smanjiti ekonomski gubici, zbog čega je važno da vlade rade sa civilnim društvom i ostalim akterima.

Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić rekao je da ovakav događaj pojačava i unutrašnju i međunarodnu koordinaciju, te otvara puteve, projekte i viziju približavanja BiH evropskim standardima.

"BiH je posljednja zemlja u Evropi koja nije dobila kandidatski status za članstvo u EU zbog političkih razloga. Tako i sistem zaštite i spašavanja BiH, iako posjeduje značajne kadrove, materijalna i tehnička sredstva i kapacitete kojima može da pomogne izvan BiH, nažalost još `tapka` na istom mjestu upravo zbog političkih razloga", naveo je Agić.