latinica  ћирилица
30/08/2016 |  12:24 | Autor: SRNA

Prodanović: Referendum o Danu Republike nije uperen ni protiv koga

Provođenje referenduma o Danu Republike Srpske nije upereno ni protiv koga u BiH i nepotrebno je proizvoditi paranoidne ideje da je to više od onog što jeste, poručio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović.
Lazar Prodanović - Foto: RTRS
Lazar ProdanovićFoto: RTRS

"Svi rezultati referenduma su u određenom smislu opcioni, a jedina njihova pravna snaga je moguća onog momenta kada Narodna skupština Republike Srpske u skladu sa takvom odlukom donese zakon koji će biti objavljen u `Službenom glasniku Srpske`", rekao je Prodanović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da nijedan građanin u Republici Srpskoj ne treba da se boji referenduma, niti bilo kakvih posljedica u ličnom smislu, kao ni bilo kakvih bezbjednosnih posljedica po bilo koga.

"Riječ je o najvišem stepenu izražavanja volje građana i bilo bi apsurdno da bilo ko zagovara nesigurnost ili strah bilo koga u Republici Srpskoj i BiH. Svaki građanin mora da ostvaruje svoja lična prava i treba da po svojoj ličnoj volji i nahođenju da ili uskrati podršku referendumskom pitanju", rekao je Prodanović.

Komentarišući današnju sjednicu Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira u BiH posvećenu referendumu u Republici Srpskoj, Prodanović je naveo da PIK ne donosi odluku o tome i da on lično ne vjeruje da će biti postignuta saglasnost u tom tijelu o ovom pitanju.

"Nije na PIK-u da donosi bilo kakve zabrane. PIK će sigurno imati svoj kominike, ali nisam siguran da će njegovi članovi imati jedinstven stav", rekao je Prodanović.

On smatra da bi bilo bolje da se pažnja javnosti i institucija u BiH usmjeri ka životnim pitanjima građana i njihovim egzistencijalnim problemima, razvoju ekonomije i bržem evropskom putu BiH.