latinica  ћирилица
30/08/2016 |  11:48 ⇒ 12:04 | Autor: B92

Na posjetu ovoj pećini čeka se dvije godine (VIDEO)

Hang Son Dung pećine u Vijetnamu toliko su velike, da imaju sopstvene vremenske uslove.

Na njihovo najvišoj tački mogao bi da se smjesti neboder od 40 spratova, a kroz njihov najširi dio mogao bi da proleti Boing 747.

Ali, to nije ništa u poređenju sa listom turista koji čekaju da posjete ovu turističku atrakciju – morali biste da čekate skoro dvije godine, prije nego što konačno osmotrite Hang Son Dung izbliza.

Vijetnamnska kompanija Oxalis jedina organizuje ture razgledanja. Kada je prošle nedjelje objavila da je kreću rezervacije za 2017. godinu, karte su rasprodate u roku od 20 sati.

Ali, to ne čudi, s obzirom da samo 500 posjetilaca godišnje smije da se spusti u pećine jer bi velike gužve mogle da naškode ovom prirodnom dragulju.

Pećine je izvajala podzemna rijeka koja još teče. Tunel dugačak pet kilometara ukrašen je 80 metara visokim stalgmitima – najvećim na svijetu, i "pećinskim biserima" (sferne naslage kalcijuma) veličine lopte za bejzbol.

DŽinovske vrtače otvorile su velike otvore ka spoljnjem svijetu, a u vlažnim i mokrim uslovima cvjetaju biljke koje inače rastu u džunglama.

Naučnici procjenjuju da su pećine veoma mlade – oko tri miliona godina. Poređenja radi, Resavska pećina stara je oko 80 miliona godina.

Do pećine je moguće doći jedino pješice, iz nacionalnog parka Pong Na-Ke Bang koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Pećine Hang Son Dung je otkrio lokalni mještanin Ho Kan 1990. godine, kada je naišao na otvor u krečnjačkoj litici.

Putne karte za narednu godinu koštaju 2.664 evra, a u cijenu je uračunato izdavanje posebne dozvole od 585 evra.