latinica  ћирилица
30/08/2016 |  11:26 ⇒ 16:05 | Autor: RTRS

Savanović: BiH da ubrza traženje nestalih ili vrati u nadležnost Srpskoj

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, predstavnici organizacije Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske položili su vijence na spomen-kosturnici na banjalučkom Novom groblju i održali okrugli sto pod nazivom ,,1665''.
Milenko Savanović - Foto: SRNA
Milenko SavanovićFoto: SRNA

Toliko je boraca i civila iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata za kojima Republika Srpska još traga, a u tri spomen-kosturnice nalazi se 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Nadležni poručuju – potrebno je izvršiti pritisak na Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH.

U posljednjih osam godina, od kada je traženje nestalih u nadležnosti Instituta za nestala lica BiH, identifikovane su tek 33 srpske žrtve. Do tada, organizacije u Srpskoj identifikovale su 3.747 lica. Јasno se vidi cilj – da se Srbi prikažu kao aresorski narod u proteklom ratu, poručio je resorni ministar.

- Svjesno se pravi opstrukcija i minimiziranje srpskih žrtava. Moramo ozbiljnije pristupiti ovom pitanju i moramo vršiti pritisak na Tužilaštvo i Institut BiH. Ako to ne bude dalo rezultate moraćemo ponovo da vratimo u nadležnost Srpske identifikaciju i traženje nestalih, istakao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a poručili su da je neophodno ubrzati proces traženja nestalih, koji je od 2008.u zastoju. Interes Republike Srpske je, kažu, da što se što prije pronađe 1.665 lica .

- Glavni zaključak je da se organizuje novi radni sastanak, jer su svi prihvatili činjenicu da se koči proces traženja... Taj sastanak bi trebalo da bude u narednih 30 dana, naglasio je Zoran Vidić, predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih BORS.

Podršku porodicama nestalih organizovali su i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Na Trgu krajine dijelili su balone sa porukom ,,Gdje je?'' kako bi ukazali na blizu 7.000 ljudi u BiH koji se vode kao nestali.

- Godine prolaze, sve je manje podataka. Akcenat je na porodicama i psihološkoj podršci u ostvarivanju prava da znaju, a odgovornost je na vlastima, rekala je Zorica Lučić, Međunarodni komitet Crvenog krsta.

Međunarodni Dan nestalih obilježen je i na Palama - poginulim borcima vijenci su položeni na centralnom spomen-obilježju.