latinica  ћирилица
30/08/2016 |  11:25 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Žuža: Američki Apelacioni sud ne smatra OHR nedodirljivim

Sudije američkog Apelacionog suda prihvatile su da vode žalbeni postupak u kojem nekadašnji šef kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Zoran Žuža tuži OHR u BiH jer je bio smijenjen, a u posebnom dopisu obavijestile su obje strane da OHR ne smatraju nedodirljivim, piše "Večernji list" izdanje za BiH.
Zoran Žuža (foto: vecernji.ba) -
Zoran Žuža (foto: vecernji.ba)

U odluci koju je donijelo Vijeće Apelacionog suda za Distrikt Kolumbija, odnosno Vašington, navodi se da će za ovaj slučaj biti zakazana sjednica, ali bez usmene rasprave.

Žuža je bez ikakvih dokaza smijenjen sa funkcije šefa kabineta predsjednika parlamenta Srpske i OHR mu je zabranio obavljanje bilo kakvih dužnosti, a nakon "rehabilitacije" prije nekoliko godina zaposlen je u Parlamentarnoj skupštini BiH u Odjeljenju za informisanje.

U nekoliko procesa protiv OHR-a pred domaćim pravosuđem, Ustavnim sudom BiH, donesena je presuda da su njihovi zvaničnici kršili osnovna ljudska prava, a OHR je uložio veto i zabranio sprovođenje te odluke.

Na odluku američkog suda OHR nije mogao da uloži veto, a u ocjeni Vijeća navedeno je da nije jasan imunitet koji OHR crpi pred američkim sudovima.

Žuža je rekao da je očigledno da američki sud želi da ispita ovaj slučaj i da ga neće olako tretirati.

"Ako oborim tu priču o imunitetu pred američkim sudom, uslijediće moja tužba za kršenje ljudskih prava, čime će zapravo i započeti suđenje. Podnio sam i odštetni zahtjev jer za sedam godina golgote koju sam prošao i ja i svi oni koji su smijenjeni po odluci visokog predstavnika, ne postoji način da se to nadoknadi", kaže Žuža.

On je naveo da mu je motiv za pokretanje ovog postupka bio raniji sudski predmet u kojem je bivši radnik u OHR-u tužio ovu instituciju pred američkim sudovima.

"Prihvatanje tužbe i održani proces dokazali su da ova organizacija ne uživa imunitet pred američkim pravosuđem", istakao je Žuža.

Žuža je među 177 lica koja je smijenila međunarodna zajednica u BiH otkako je uvedena ova nedemokratska metoda eliminisanja političkih i drugih zvaničnika.