latinica  ћирилица
30/08/2016 |  10:29 | Autor: SRNA

Forbs: Srušena načela zapadne civilizacije

Masovno kažnjavanje ruskih paraolimpijaca koje ignoriše princip dokazivanja nečije krivice u suprotnosti je sa načelima zapadne civilizacije, upozorava "Forbs".

Novinar Ron Kac oštro kritikuje masovno kažnjavanje ljudi koji su savladali invalidnost i postali sportisti svjetskog ranga.

Međunarodni paraolimpijski odbor zabranio je cijelom ruskom olimpijskom timu od 267 sportista da učestvuje na Igrama, i to bez istrage, eventualno učinjenih, prekršaja.

Sud za arbitražu u sportu potvrdio je zabranu na osnovu principa "proporcionalnosti", iako je apsolutno nejasno kako kazna može biti proporcionalna ako sportista kome je uskraćeno učestvovanje na takmičenju nije napravio nijedan prekršaj.

Zato ne znamo /niti ćemo ikada saznati/ da li je pravila prekršio cijeli tim, pošto nijednom članu nije data mogućnost da se brani, navodi Kac u "Forbsu".

Svi ti sportisti kažnjeni su sami sticajem svojih životnih okolnosti, navodi se u tekstu.

Oni žive u zemlji koja je bila uvučena u priču sa "državnim finansiranjem dopinga". Međutim, u tome nema njihove krivice ukoliko se pojedinačno nisu dopingovali.

Mnogi sportisti iz drugih zemalja koristili su doping, ali se masovna zabrana učestvovanja na Igrama na njihove zemlje ne odnosi, upozorava "Forbs".

Osim očigledne nezakonitosti procesa u kojem se bez pretresa kažnjavaju i krivci i nevini, postoje i druga ozbiljna etička pitanja u vezi sa tom zabranom.

A to, izgleda, prije svega govori o tome da sistem otkrivanja dopinga nije adekvatan.