latinica  ћирилица
30/08/2016 |  07:53 ⇒ 14:31 | Autor: RTRS

Međunarodni dan nestalih

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, predstavnici organizacije Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Boračke organizacije Republike Srpske položili su vijence na spomen-kosturnici na banjalučkom Novom groblju i održali okrugli sto pod nazivom "1665".
Republička organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila - Foto: Screenshot
Republička organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civilaFoto: Screenshot

Toliko je boraca i civila iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata za kojima Republika Srpska još traga, a u tri spomen-kosturnice nalazi se 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka. Nadležni poručuju – potrebno je izvršiti pritisak na Tužilaštvo i Institut za nestala lica BiH. 

U posljednjih osam godina, od kada je traženje nestalih u nadležnosti Instituta za nestala lica BiH, identifikovane su tek 33 srpske žrtve. Do tada, organizacije u Srpskoj identifikovale su 3.747 lica. Јasno se vidi cilj – da se Srbi prikažu kao agresorski narod u proteklom ratu, poručio je resorni ministar.

Iz Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca BORS-a poručili su da je neophodno ubrzati proces traženja nestalih, koji je od 2008.u zastoju. Interes Republike Srpske je, kažu, da što se što prije pronađe 1.665 lica – poručeno je nakon okruglog stola.

Podršku porodicama nestalih organizovali su i predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Na Trgu krajine dijelili su balone sa porukom ,,Gdje je?'' kako bi ukazali na blizu 7.000 ljudi u BiH koji se vode kao nestali.

Međunarodni Dan nestalih obilježen je i na Palama - poginulim borcima vijenci su položeni na centralnom spomen-obilježju.