latinica  ћирилица
30/07/2016 |  11:00 ⇒ 16:35 | Autor: TANЈUG

Šešelj: Sreća za Srbiju da su ustaše na vlasti u Hrvatskoj

Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj izjavio je da ga iskreno iznenađuje što ovoga puta Srbija ipak reaguje na hrvatske provokacije, piše "Sputnjik".
Vojislav Šešelj - Foto: SRNA
Vojislav ŠešeljFoto: SRNA

“Srpski zvaničnici ne ostaju gluvi i nijemi na ono što se događa u Hrvatskoj. Imali smo običaj u proteklih 16 godina, koji god da je bio režim u Srbiji, da pokazuje izvjesno snebivanje, izvjesnu pomirljivost... šta god Hrvati da nam rade, oni su to uglavnom ćutke trpili“, kaže Šešelj.

"Ovo je prvi put za tih 16 godina da se otvoreno kaže i o prirodi hrvatskog režima i o prirodi hrvatske države", dodaje on.

Hrvatska država je, prema Šešeljevim riječima, moguća samo kao ustaška država i svaka vlast u toj državi može da bude samo ustaška vlast i za Srbe je srećna okolnost da su u Hrvatskoj trenutno na vlasti otvorene ustaše.

Za Srbiju su najopasnije prikrivene ustaše, kaže Šešelj, koji se verbalno zalažu za prijateljstvo, pomirenje, dobrosusjedstvo ili poštovanje prava nacionalnih manjina, a na djelu su, kako kaže, mnogo gori od otvorenih ustaša.

Vrhovni sud Hrvatske poništio je prvostepenu presudu kojom je Branimir Glavaš osuđen na 10 godina zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

U obrazloženju presude objavljene na internet stranicama Vrhovnog suda navodi se da se prihvataju žalbe Glavaša i drugih osuđenih u tom slučaju, pa se prvostepena presuda u cjelosti ukida i predmet upućuje Županijskom sudu u Zagrebu na novo suđenje.

Takođe, Srbija je Hrvatskoj uputila protestnu notu i zbog poništavanja presude protiv kardinala Alojzija Stepnica, nakon čega je usljedila oštra reakcija iz Hrvatske.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je da protestna nota Srbije zbog poništavanja presude kardinalu Alojziju Stepincu predstavlja jeftin napad.

Slavica Đukić Dejanović, potpredsjednica SPS-a, dđćeli stav Ivice Dačića i kaže da provokacije koje dolaze iz Hrvatske ne doprinose popravljanju odnosa u regionu.

“I kada smo sa tendencijom da ih malo popravljamo davali određene doprinose mi, a činilo se i druga strana, sada se vjerovatno pred njihove izbore aktualizuje nešto što je potpuno neprihvatljivo. Јa ne mogu da zamislim forsiranje proustaške ideologije, makar i u sjenkama, a ona dosta otvoreno ide. Oslobađanje Stepinca i davanje legitimiteta njegovom blagoslovu, koji je davao fašistički orjentisanim snagama, jeste nešto što bi svakog normalnog čoveka i to ne samo ovog regiona, tjerao na razmišljanje - kuda zapravo vodi brod savremenog čoveka? Da li je ova civilizacija krenula nazad“, kaže Đukić Dejanović.

Za njenog kolegu iz poslaničkih klupa, lidera Dveri Boška Obradovića, potezi hrvatskih vlasti nisu iznenađujući, piše “Sputnjik“.

Hrvatska politika, kaže Obradović, u kontinuitetu počiva na antisrpstvu, a antisrpska retorika je pojačana kada je Hrvatska ophrvana unutrašnjim problemima. Za hrvatske političare je antisrpstvo posebna vrednost, kaže Obradović. Ono što je zabrinjavajuće je to što antisrpski kontinuitet hrvatske politike dobija ozbiljne neofašističke forme.

Obradović se pita zašto EU, čija je Hrvatska članica, ćuti na takvo ponašanje Hrvatske, ako je EU nastala na antifašističkim tradicijama.

Što se tiče odgovora Srbije, Obradović je mišljenja da on mora da bude nevezan za ponašanje Hrvatske, a to je, prema njegovim riječima, utvrđivanje jasne politike prevencije genocida.

“Mi moramo konačno da ispričamo, i međunarodnoj i domaćoj javnosti, punu istinu o srpskom stradanju u 20. vijeku, posebno o srpskom stradanju u NDH i genocidu koji je učinjen nad srpskim narodom u više navrata. Ako mi tu priču ne ispričamo, ako to ne postane dio naših medija, naše spoljne i kulturne politike, nama se takav genocid uvijek može ponoviti“, kaže Obradović.

Kao primjere politike prevencije genocida, Obradović navodi jermenski i jevrejski primjer.

Zatezanje situacije i zapaljivost je kontraproduktivna, smatra Јasmina Nikolić iz Pokreta “Dosta je bilo - Saša Radulović“.

“Ono što je vrlo važno jeste da Srbija proba da uradi ozbiljan posao, a to je da sagleda šta se zaista dogodilo. To je, doduše trebalo davno da uradi, ne samo Srbija, nego sve zemlje u regionu, da je postojala iskrena želja da se popišu žrtve i da imamo crno na beijlo šta se zaista dogodilo. To je jedini osnov dobrosusjedske saradnje“, kaže Nikolić.

Trenutna situacija u kojoj se žrtve, kako kaže, maksimizuju, minimizuju, relativizuju, skrivaju ili veličaju, služi partokratskim interesima u trenutku kada Hrvatsku očekuju izbori, a Srbija čeka novu Vladu. Važno je da se razumije da će ona zemlja koja bude imala dovoljno snage da popiše žrtve i sagleda situaciju u pravom svjetlu imati veliki moralni kredibilitet i biti lider u pravom smislu te reči, zaključuje Nikolićeva.