latinica  ћирилица
30/07/2016 |  09:00 ⇒ 16:36 | Autor: B92

'Stotka' Srbije kandidatu za medalju u Riju!

Košarkaši Srbije savladali su Francusku sa 105:88 u prvom meču turnira “Super 4“ koji se igra u argentinskoj Kordobi.
Košarkaši Srbije (foto: StarSport) -
Košarkaši Srbije (foto: StarSport)

Ako se izuzme početak meča, Srbija je odigrala fantastičnu partiju i na kraju ostvarila više nego ubjedljiv trijumf nad jednim od favorita za medalju na predstojećim Olimpijskim igrama.

Francuzi su bolje otvorili duel u "Orfeo domu", imali 11 poena prednosti nakon pet minuta, ali je onda usljedio preokret Srbije.

Bogdan Bogdanović je pogađao iz svih pozicija, a kada su ušli Miloš Teodosić i Nikola Јokić, odbrana Francuske nije imala šanse. Rudi Gober i Boris Dijao održavali su "Trikolore" u prvom poluvremenu, a Srbija se odlijepila početkom drugog poluvremena.

Teo je razigrao Milana Mačvana koji je imao odličnu rolu sa 10 poena, Kalinić je nastavio, a Bogdanović nastavio da puni koš rivala. Nando de Kolo uspješno je završio nekoliko napada, ne dozvolivši tako da već poslije 30 minuta ekipa Vensana Kolea ima zaostatak veći od 20 poena.

U drugom poluvremenu selekcija Srbije je dodatno povećala prednost i nije dozvoljavala rivalu da se primakne. Viđeno je nekoliko nesportskih faulova u finišu, trijumf je mogao da bude ubjedljiviji, ali je na kraju utakmica završena rezultatom 105:88.

Najefikasniji pojedinac meča bio je Bogdanović sa 29 poena, uz pet pogođenih trojki, Miroslav Raduljica postigao je 18, Nikola Јokić 15, jedan više od Mačvana. Treba spomenuti i fantastičnu igru kapitena Teodosića koji je sa nekoliko brutalnih asistencija razbio odbranu rivala.

Kod Francuza, koji su bili oslabljeni neigranjem Tonija Parkera koji je dobio dijete, najbolji je bio Rudi Gober sa 16 poena, dok je dva manje dodao De Kolo.

Nemanja Nedović iz nepoznatih razloga nije dobio priliku, ali se pretpostavlja da je u pitanju lakša povreda.

Poslije "Trikolora", ekipa koju vodi selektor Aleksandar Đorđević igra protiv Argentinaca u nedjelju od 2 sata poslije ponoći, dok je sljedećeg dana duel sa Hrvatskom zakazan za 23 sata po našem vremenu.

Srbija i Francuska će se sastati u trećem kolu olimpijskog turnira u Rio de Žaneiru, 10. avgusta. Osim ove dvije reprezentacije, u grupi A nalaze se još Venecuela, SAD, Kina i Australija.

Ekipa Španije najveći je favorit za prvo mjesto u grupi B u kojoj će igrati protiv Argentine, Brazila, Litvanije, Hrvatske i Nigerije.

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama na programu je od 6. do 21. avgusta.