latinica  ћирилица
30/07/2016 |  08:46 ⇒ 09:26 | Autor: SRNA

Osveštana spomen-kapela posvećena poginulim borcima i civilima s Ozrena i Vozuće (FOTO)

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom osveštao je u porti Crkve Svete Trojice u ozrenskom selu Tumare u Federaciji BiH spomen-kapelu na kojoj su uklesana imena 670 poginulih boraca i civila iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata sa područja Ozrena i Vozuće.
Lukavac: Osveštenje spomen kapele - Foto: SRNA
Lukavac: Osveštenje spomen kapeleFoto: SRNA

Vladika Hrizostom poručio je prisutnima da treba sačuvati od zaborava one koji su u najtežim vremenima žrtvovavali sebe, te da njeguju zavičaj kojem se treba vraćati i gdje treba obnovljati život.

Predsjednik Zavičajnog udruženja "Ozren" Dragan Јokić rekao je novinarima da nije riječ o konačnom spisku poginulih boraca koji su pripadali Drugoj ozrenskoj brigadi.

Osim infrastrukturnih radova u narednom periodu, Јokić je najavio i aktivnosti na oživljavanju o sela jugoistočnog dijela Ozrena, za koji kaže da je dao najviše žrtava u proteklom ratu i da je žrtvovan.

On je istakao da mnoga prijeratna srpska sela više ne postoje, kao i da je evidentiran mali broj povratnika.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović najavio je nastavak dosadašnje finansijske podrške da bi se Srbima sa ovog područja omogućio održivi povratak, kao i nastavak pritiska na institucije Republike Srpske, FBiH, Tuzlanskog kantona, opštine Lukavac i BiH da bi bile obnovljene njihove kuće i lokalna infrastruktura.

Osveštanje spomen-sobe obavljeno je sinoć u okviru tradicionalnog narodnog sabora posvećenog Svetoj velikomučenici Marini, a prethodno je vladika Hrizostom služio večernje.

Osveštanju su prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Slavko Gligorić, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, predsjednik Boračke organizacije grada Doboja Dragan Suvajac i predstavnici Trećeg /Republika Srpska/ pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Zbog doprinosa u obnovi Hrama Svete Trojice u Tumarama, vladika Hrizostom je Arhijerejskom pohvalnicom odlikovao zavičajna udruženja "Ozren" iz Doboja i "Ozren-zemlja Nemanjića" iz Švajcarske.

Vladika Hrizostom osveštao je 30. jula prošle godine krst i zemljište na kojem se pristupilo gradnji spomen-kapeli srpskim žrtvama.