latinica  ћирилица
29/07/2016 |  19:01 ⇒ 21:15 | Autor: RTRS

Odlasci Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci Vučića u Banjaluku nisu uporedivi(VIDEO)

Diplomatski Skandal! Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uporedio je svoju posjetu u Novom Pazaru sa posjetama Aleksandra Vučića Banjaluci i Trebinju.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Nije izostao ni napad na referendum o danu Republike. Bakir Izetbegović, koji učestvuje na skupu stranaka demokratske akcije regiona, izjavio je agenciji Frans pres da se predsjednik Srpske Milorad Dodik igra vatrom planiranjem referenduma o Danu Republike. Izetbegović kaže da bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko mogao da preduzme korake i spriječi referendum.

Komentarišući tu izjavu predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao ako se neko igrao vatrom, onda je to Izetbegović, jer je pokrenuo inicijativu za ukidanje 9. januara kao Dana Republike Srpske i doprinio da Ustavni sud BiH donese za njega očekivanu odluku.

Bakir Izetbegović nije očekivao da Srbi nisu spremni da prihvate njihove gluposti i da se povinuju bilo kome - odgovorio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je ponovio da Republika Srpska ide na referendum 25. septembra.

-To nije ni protiv Dejtonskog sporazuma i demokratskih vrijednosti. Republika Srpska će se na referendumu jasno izjasniti oko Dana Republike ja sam uvjeren i pozivam sve ljude da izađu na taj referendum i podrže da je dan Republike 9. januar kako je to istorijski dokazan datum i kako je to volja ovog naroda koji stoji iza formiranja Republike Srpske." kaže Predsjednik Srpske.

Bakir Izetbegović izjavio je da je on u Beogradu bio nekoliko puta, a da mu je ovo prvi put da dolazi u Novi Pazar nakon 26 godina i da je to trebao uraditi i mnogo ranije.

“Svjedoci smo toga da Vučić , Nikolić dođu u Trebinje i Banjaluku, to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva, ovo je jedna te ista stvar, kaže Izetbegović.

Predsjednik Milorad Dodik izjavio je da odlasci Bakira Izetbegovića u Novi Pazar i dolasci Aleksandra Vučića u Banjaluku ni po čemu nisu uporedivi. Dodik je rekao da Izetbegovića nije moguće porediti sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem u politikama koje vode i pokazuju. Ocijenio je da iza ovakve izjave Izetbegovića može da stoji namjera koja je opasna u regionalnom smislu i koja je neprihvatljiva i da on pokušava na skrovit način da uporedi region Novog Pazara sa RS i njenim statusom.

"Ni po čemu se ne mogu porediti Izetbegović i Vučić, ni po politikama koje provode, ni po motivima posjete, ni po načinu na koji žive svoj ljudski i politički život. Dok Bakir Izetbegović potpiruje vatru, premijer Vučić nastoji da ih gasi" kaže ,Milorad Dodik.

Reagovao je i srpski ministar Aeksandar Vulin. Poredeći Banjaluku i Novi Pazar, Izetbegović je napravio diplomatski skandal, ali i pokazao svoje prave političke i ljudske namere. Vulin je rekao da vjeruje da je vrijeme da i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić zauzme daleko čvršći stav kad je u pitanju odnos prema Bakiru Izetbegoviću i prema svima koji smatraju da srpsku pažnju i brigu za mir i stabilnost u regionu mogu da tumače kao slabost i nešto što treba upotrebiti protiv Srbije.

“Stvari se kao što vidite ponavljaju i ponavljaju se ne slučajno. Oni koji su tih devedesetih godina smatrali da srbiju treba podeliti izgleda smatraju da to treba uraditi još jednom onda politička autonomija sandžaka danas entitet novi pazar banjaluka" kaže Aleksandar Vulin.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da Izetbegović svojom izjavom na najbrutalniji način pogazio Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srbije.On kaže da Izetbegović, istovremeno, pokušava da ukine pravo Republike Srpske, i to potpuno suprotno Ustavu BiH, i međunarodnom sporazumu kakav je Dejtonski sporazum.