latinica  ћирилица
29/07/2016 |  17:32 ⇒ 18:57 | Autor: SRNA

Pale: U avgustu počinje "Ljetna scena"

Na Palama će se prvi put tokom avgusta održati manifestacija "Ljetna scena na Palama", koja objedinjuje niz kulturnih, sportskih i turističkih događaja koji će prethoditi proslavi Dana opštine i krsne slave Velike Gospojine, 28. avgusta.
Pale: "Ljetna scena" - Foto: SRNA
Pale: "Ljetna scena"Foto: SRNA

Član Organizacionog odbora "Ljetne scene" Snježana Mačar najavila je da će se na manifestaciji smjenjivati izložbe slika, predstave za djecu i odrasle, rok koncerti, večeri klasične muzike, guslarsko veče, veče izvorne muzike, književne večeri, prezentacije edukativnih centara, animacije za najmlađe, koncerti i defilei kulturno-umjetničkih društava, turniri u odbojci, košarci i fudbalu, smotra i defile sportista i sportskih klubova, posjete turističkim destinacijama...

"Riječ je o manifestaciji u kojoj učestvuju javne institucije, udruženja, edukativni centri, predškolske ustanove, kulturno umjetnička društva, sportski klubovi i pojedinci, a svakako očekujemo i veliku posjećenost građana Pala i drugih opština", rekla je Mačarova na konferenici za novinare na Palama.

Ona je istakla da je ova manifestacija pokazatelj da kada zajedno i sinhronizovano, pod okriljem opštine, brojna udruženja građana, sportski klubovi, volonteri i entuzijasti ulože svoj maksimum u organizacionim aktivnostima i kada se uvaže sugestije građana, to predstavlja savršenu formulu za uspjeh.

Građani Pala će posredstvom medija, plakata, društvenih stranica, zvanične stranice opštine Pale biti obaviješteni o terminima dešavanja pojedinih događaja.

Iz Organizacionog odbora "Ljetne scene" kažu da manifestacija počinje predstavom za najmlađe u izvođenju Studentskog pozorišta Pale "Kraljevski festival", te da će u izvođenju ovog pozorišta biti izvedene i predstave "Večeras Nušić priča" i "Skadarlijska noć".

U okviru književnih večeri biće predstavljena knjiga "Mermerne istine o Bosni" Radovana Karadžića na kojoj će, između ostalih, govoriti Goran Petronijević, član pravnog tima Karadžića, general Milomir Savčić, savremeni srpski pjesnik Radoslav Milošević i član Udruženja književnika Srbije i Crne Gore, te pisci Miroslav Toholj i Rajko Petrov Nogo.

Iste večeri biće dodijeljena i prestižna književna nagrada "Avramov štap" za 50 godina plodonosnog književnog rada i 70 godina života Radovana Karadžića.

Planirano je i predstavljanje knjige "Stazama srpskog rukopisnog nasljeđa BiH" Biljane Samardžić, koja je nastala kao rezultat autorovih višegodišnjih istraživanja istorije srpskog jezika i pisma u BiH.

Za ljubitelje izvorne muzike organizovane su večeri izvorne muzike, guslarsko veče i koncert KUD-a Mladost Pale, koji će ove godine ugostiti šest društava i izvornih grupa koje će se građanima Pala predstaviti i u defileu.

Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale "Uljup" predstaviće izložbu slika umjetnika Borka Močevića, a biće predstavljena i izložba slika rukotvorina i starina na porodičnom imanju Bose i Helmuta Stefana u selu Јelovci, na kojoj će se okupiti 15 slikara iz Srbije.

Od 14. avgusta planirana su centralna dešavanja na otvorenom - na bini kod Sabornog hrama, na kojoj će se predstaviti Plesni studio "Orion", rok bendovi i Osnovna muzička škola Pale.

Kada su u pitanju sportski događaji biće održan košarkaški "Grave kup", "Piksi kup" turnir u malom fudbalu na kojem će biti 2.000 učesnika, te regionalni turnir u ženskoj odbojci.

Svi ovi događaji prethode proslavi Dana i krsne slave opštine Pale, 28. avgusta, Velikoj Gospojini.

Za 27. avgust planirana je Svečana sjednica Skupštine opštine Pale, a iste večeri će biti održan koncert KUD-a "Mladost" i defile učesnika koncerta.

Na dan slave građane Pala očekuje veliki koncert na otvorenom Aleksandre Radović.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević najavila je u okviru "Ljetne scene" Dane ljekobilja i brojne izlete i planinarenja za stanovnike i goste Pala.

Generalni pokrovitelj manifestacije "Ljetna scena na Palama" je opština Pale.