latinica  ћирилица
18/07/2016 |  17:26 ⇒ 19/07/2016 | 07:46 | Autor: RTRS

Ucjena Izetbegovića o mehanizmu koordinacije neprihvatljiva za Srpsku (VIDEO)

Parafiranjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nisu okončane ucjene političkog Sarajeva.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Na posljednju ucjenu Bakira Izetbegovića, iz Vlade Srpske je jasno odgovoreno - Ne pristajemo na ucjene!

To je odgovor premijerke Željke Cvijanović na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića da Republika Srpska prihvati mehanizam koordinacije i tako navodno odblokira kreditni aražnman sa MMF-om. Premijerka upozorava, da ucjene nisu koordinacija već predstavljaju potpuno pogrešan koncept pojedinih u bh. institucijama. Najavila je da će Vlada ove sedmice zauzeti stav u vezi sa MMF-om i poslati pismo izvinjenja iako Srpska nije kriva za zastoj u realizaciji aranžmana po najboljim uslovima u regionu. 

Pismo namjere, SSP, mehanizam koordinacije - ovo su tri poputno odvojene stvari, kategorična je premijerka Željka Cvijanović. O tome da će BiH dobiti mehanizam koordinacije tek kada bude usaglašen, Cvijanovićeva nema dilemu, a nema je ni kada je riječ o zahtjevu političkog Sarajeva da Republika Srpska odustane od konsenzusa. Na to, upozorava, Srpska nikada neće pristati, jer bi to značilo otvaranje vrata preglasavanju.

- Priča u vezi sa povezivanjem mehanizma koordinacije sa MMF-om je klasičan sarajevski bezobrazluk, koji smo vidjeli prije neki dan, kada je bilo uslovljavanje da se adaptira SSP, pa će kao Zvizdić i Novalić potpisati pismo namjere. Pismo namjere nije ni u kakvoj vezi sa SSP-om, niti sa mehanizmom koordinacije, već je čvrsto naslonjeno na Reformsku agendu - kaže Cvijanovićeva.

Na politiku ucjena Srpska neće dati odgovor koji priželjkuje političko Sarajevo i neće popustiti u svojim stavovima, saglasan je i ministar Petar Đokić. Ni u kojem slučaju, ističe, Republika Srpska neće pristati na ovakvo uslovaljavanje.

- Po cijenu da nemamo aranžman sa MMF-om moramo se vratiti obezbjeđenju onih intsrumenata finansiranja koji stoje na raspolaganju Republici Srspkoj, ako ta vrsta odnosa bude zadržana - kaže Đokić.

Da ironija bude veća, isti akteri pregovarali su o pismu namjere, dali saglasnost, usvojili ga na Fiskalnom savjetu, a trebalo je i da ga potpišu. Umjesto potpisa stugle su ucjene, adaptacija SSP-a i usvajanje mehanizma koordinacije.

- Kada je riječ o SSP-u povjerenje smo poklonili Njemačkoj, a ne Sarajevu. To je naš odnos prema inicijativi koju je pokazala ova zemlja, to nema veze sa Sarajevom ni sa MMF-om - ističe premijerka Srpske.

Onima koji Srpsku uslovljavaju, premijerka je još jednom poručila, da je to neprihvatljiv i potpuno pogrešan način komunikacije u BiH koji je može samo odvesti nazad, nikako ka Evropskoj uniji.