latinica  ћирилица
27/06/2016 |  17:10 ⇒ 17:15 | Autor: RTRS

U Vardištu kod Višegrada počinje obnova spomen-kosturnice (VIDEO)

U Vardištu kod Višegrada počinje obnova spomen-kosturnice, u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 440 vojnika poginulih u Prvom svjetskom ratu.
U Vardištu kod Višegrada počinje obnova spomen-kosturnice - Foto: RTRS
U Vardištu kod Višegrada počinje obnova spomen-kosturniceFoto: RTRS

Renoviranje ovog spomenika kulture realizuje se uz pomoć Vlade Srbije i Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva, a akciju je, prije godinu dana, pokrenulo Sokolsko društvo iz Dobruna, uprava parohije Vardišta. 

Spomenik palim borcima iz Prvog svjetskog rata je u veoma lošem stanju. Vlada Srbije izdvojila je sredstva i ovlastila Konzulat u Banjaluci da sprovede proceduru za izbor najboljeg ponuđača.

Do kraja avgusta trebalo bi da bude završena građevinska adaptacija i elektro-instalacioni radovi, a potom i uređenje okoline, pristupnih puteva i kompleksa spomenika.

Proteklih godina, crkva je pokušavala da održava spomenik, koji je na ivici rušenja. Arhimandrit Јovan zadovoljan je što se svemu pridružila Vlada Srbije, jer je, kaže, većina sahranjenih vojnika iz okoline Šumadije i Beograda.

Spomen-kosturnicu u Vardištu podigli su Јosif i Stana Matković iz Beograda, 1931.godine u znak sjećanja na svoja dva sina – vojnika Bogoljuba i podnarednika Velizara, koji su stradali na višegradskom ratištu u Prvom svjetskom ratu.