latinica  ћирилица
27/06/2016 |  16:18 | Autor: TANЈUG

Poljaci prvi na udaru ekstremista u Velikoj Britaniji nakon Bregzita

Nakon Bregzita su uslijedili brojni ksenofobični i rasistički incidenti za koje se vjeruje da su podstaknuti izglasavanjem izlaska Velike Britanije iz EU.
Leci sa upozorenjem Poljacima da napuste Britaniju (Foto:
SWNS ) -
Leci sa upozorenjem Poljacima da napuste Britaniju (Foto: SWNS )

Među prvima na udaru su se našli Poljaci na šta ukazuju ksenofobični grafiti, kao i leci na kojima piše “Napustimo EU i nema više poljskih štetočina“.

Na zgradi Poljskog kulturnog društva, koji je otvoren 1974, ispisan je grafit koji poručuje Poljacima da napuste Veliku Britaniju.

Prema izvještajima lokalnih medija, pojedinci su dijelili po kućama i ostavljali zakačene na automobilima letke.

Engleska policija je saopštila da su i u centralnoj Engleskoj deijljeni leci i pokrenuta je istraga incidenata koje je policija okarakterisala kao prekršaje motivisane rasnom mržnjom.

Poljska ambasada u Londonu izrazila je zbrinutost zbog ksenofobije usmjerene protiv zajednice Poljaka i drugih migrantskih zajednica u Velikoj Britaniji.

"Šokirani smo i duboko zabrinuti zbog nedavnih incidenata izazvanih ksenofobijom protiv poljske zajednice i ostalih stanovnika migranata u Velikoj Britaniji", navela je ambasada u pisanoj izjavi.

U izjavi se dodaje i da ambasada "takođe želi da se zahvali na podršci i solidarnosti britanske javnosti sa poljskom zajednicom", prenosi Rojters.

"Ovo je Engleska, stranci, gubite se!"

Iz raznih dijelova Engleske stižu svjedočenja o mnogim rasistički nastrojenim Englezima koji vrijeđaju muslimane, Italijane, Špance i ostale pripadnike drugih naroda.

U jednoj prodavnici u Glosteru je jedan ekstremista vikao: "Ovo je sada Engleska! Stranci, imate 48 sati da odj***te odavde!".

Mnogi nose i majice sa natpisima: "Da, pobijedili smo! Sada ih pošaljite nazad!".

Prema svjedočenju Maksa Frasa, Poljaka koji živi u Londonu, čovjek je zatim počeo da ispituje ljude u prodavnici ko su i odakle su.

U Birmingemu je primijećena grupa momaka koja je satjerala muslimansku djevojčicu u ćošak i vikala: "Odlazi, glasali smo za odlazak".

Šazija Avan muslimanka rođena u Velsu, političarka i aktivistkinja za ostanak Velike Britanije u EU je dobila niz uvreda i poziva da napusti zemlju u kojoj je rođena.