latinica  ћирилица
27/06/2016 |  15:57 | Autor: SRNA

Panudrević: Ahmetovićev istup predizborna kampanja

Šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević smatra da je izjava poslanika SDA Sadika Ahmetovića da će SDA "blokirati Republiku Srpsku" ako se ne riješe obrazovna prava bošnjačke djece na području Srebrenice - predizborna kampanja za lokalne izbore.
Aleksandra Pandurević - Foto: RTRS
Aleksandra PandurevićFoto: RTRS

"Јedini trag vladavine SDA toliki broj godina u Srebrenici gdje ima vlast je to da je svaki dan sve manji broj stanovnika i Srba i Bošnjaka. To je posljedica njihove vladavine", rekla je Pandurevićeva novinarima.

Prema njenim riječima, prije pola godine i Ahmetović i načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković su glorifikovali premijera Srbije Aleksandra Vučića.

"Vučić je isti i sada kao što je bio prije pola godine, došlo je do promjene u njima, u svrhu lokalnih izbora u Srebrenici", smatra Pandurevićeva.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović rekao je danas da je alternativa nerješavanju prava bošnjačke djece da izučavaju maternji jezik "mogućnost da se blokira Republika Srpska".

"Ovo je kontinuirana tortura Vlade Republike Srpske nad Bošnjacima. Parlament BiH mora zauzeti stav. Ako posegnemo za aleternativom neće biti dobro, one mogu biti svakojake. Udar na identitet jednog naroda otvara prostor da se alternativa traži u blokadama puteva ili paralizovanju kompletne Republike Srpske. Mi to možemo i mi ćemo to uraditi ako se ovo nastavi", rekao je Ahmetović.