latinica  ћирилица
27/06/2016 |  15:25 ⇒ 20:34 | Autor: Agencije

Erdogan se izvinio Putinu zbog obaranja ruskog aviona (VIDEO)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pisao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i izvinio se zbog obaranja ruskog borenog aviona u akciji turske avijacije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putin je primio poruku od Erdogana u kojoj turski lider izražava spremnost da se riješi situacija povodom obaranja ruskog aviona", rekao je Peskov.

On je dodao da je Erdogan u pismu uputio saučešće porodici ruskog pilota koji je poginuo kada je avion oboren i da je rekao da mu je žao, prenosi TASS.

Turski predsjednik je dodao da je u toku istraga protiv turskog državljanina koji je "povezan sa pogibijom ruskog pilota".

Odnosi dvije zemlje gotovo su potpuno prekinuti nakon obaranja ruskog aviona "Su-24" u Siriji 24. novembra 2015. godine.

Pilot Oleg Peškov ubijen je pucnjavom sa zemlje dok se spuštao padobranom poslije katapultiranja iz pogođenog aviona.

Pokrenut krivični postupak protiv ubice pilota

Pokrenut je krivični postupak protiv Alparslana Čelika, osumnjičenog za ubistvo pilota ruskih oružanih snaga nakon što je njegov avion oborilo tursko vojno vazduhoplovstvo u novembru prošle godine nedaleko od sirijske granice, rekao je danas neimenovani turski zvaničnik.

Čelik, koji se protiv sirijskih snaga borio na strani brigade Turkmena na sjeveru te zemlje, uhapšen je u martu u gradu Izmiru, ali je sud u maju donio odluku da nema dovoljno dokaza protiv njega.

Moskva već duže vrijeme zahtijeva pokretanje krivičnog postupka protiv Čelika.

Kosačov: Izvinjenje Erdogana prvi korak ka normalizaciji odnosa

Pismo turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana upućeno Vladimiru Putinu sadrži dva osnovna polazišta — izvinjenje i spremnost za bilo koju inicijativu, izjavio je šef Komiteta za međunarodne odnose Savjeta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

Kako je rekao Kosačov, iako pismo nije javno objavljeno, već je upućeno ruskom predsjedniku direktno, radi se o važnom koraku koji potvrđuje da su potezi Rusije prema Turskoj bili apsolutno korektni i ispravni.

„Smatram da su ekonomski udarci bili najefikasniji — Erdogan očigledno nije očekivao takvu odlučnu politiku Rusije. Turske plaže bez ruskih turista i ruska gradilišta bez turskih građevinara djelovali su daleko jače nego bilo kakva vojna ili politička prijetnja“, istakao je Kosačov.

Prema njegovim riječima, ovo se može smatrati prvim korakom ka rješavanju krize u tursko-ruskim odnosima, iako je u pitanju samo početak.

Oglasio se i šef Komiteta za odbranu Savjeta federacije Rusije Viktor Azjorov koji je takođe rekao da je izvinjenje samo prvi korak ka normalizaciji odnosa između Ankare i Moskve, ali da je to nedovoljno da se turski paradajz ponovo vrati u ruske prodavnice.

„Potpuno uspostavljanje odnosa između Turske i Rusije zavisiće od daljih koraka Ankare, između ostalog i nakon uspostavljanja reda na iračko-turskoj granici“, rekao je on i dodao da se upravo preko te granice trenutno dopremaju municija i mehanizacija borcima.