latinica  ћирилица
27/06/2016 |  14:55 ⇒ 17:15 | Autor: SRNA

Predstavljena izdanja Andrićevog instituta (VIDEO)

U Andrićevom institutu danas su predstavljena izdanja ovog instituta u okviru prvog Sajma knjiga koji se održava u Andrićgradu.
Andrićgrad: Predstavljena nova izdanja - Foto: SRNA
Andrićgrad: Predstavljena nova izdanjaFoto: SRNA

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Aleksandra Vraneš pojasnila je da su kolektivno predstavljena sva izdanja odjeljenja za književnost, orijentalistiku i istoriju koja djeluju pri Andrićevom institutu.

"Potvrdili smo koliko je bogata djelatnost Andrićevog instituta, koliko su zapažena kvalitetno i sadržajno i estetski oblikovana naša izdanja", naglasila je Vranešova.

Ona je dodala da će se Andrićev institut ovim izdanjima upisati na narodnu kulturnu mapu kao institucija koja značajno doprinosi razvoju kulture, nauke i obrazovanja.

"Posebno smo ponosni na izdanje koje govori o sećanjima Ćelijaša, koje govori o saborcima Hosea Muhike koji je izvršio značajne reforme i svima nama poznat kao neko ko je osvestio i poveo putem slobode urugvajski narod, a u toj svojoj slobodi, stradalničkoj i pobedničkoj istovremeno pokazao je bliskost i srpskog i urugvajskog naroda jer je istorija slična", naglasila je ona.

Rukovodilac Odjeljenja za istoriju Miroslav Perišić rekao je da je ovo odjeljenje do sada objavilo 30 "Istorijskih svezaka", naučno popularnog časopisa u kojem preovladavaju teme iz Prvog svjetskog rata.

On je dodao da su objavljena i dva broja naučnog časopisa "Vekovi" i objavljena je knjiga "Sarajevski atentat-povratak dokumentima".