latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:43 | Autor: SRNA

Galijašević: Turska politika na Balkanu je izrazito antisrpska

Turska politika na Balkanu nedvosmisleno je štetna - ona se pokazuje nesposobnom da shvati složenost odnosa u BiH i svojim političkim djelovanjem u Savjetu za implementaciju mira nastupa sa izrazito antisrpskih pozicija, ocijenio je stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- Ta politika podržava proustašku politiku hrvatske vlade, podržava politiku secesije Kosova i kriminalizovanu NATO političku tvorevinu takozvanu "Republiku Kosovo". Јavno sarađuje sa vladom u Srbiji, a istovremeno duhovno odvaja Rašku oblast od Srbije i nameće lokalnog hodžu iz Novog Pazara kao partnera u pregovorima o ustavnom položaju islama u Srbiji te organizaciji institucija i zajednica islamske religije u Srbiji - istakao je Galijašević.

Turska politika, navodi on, i u Makedoniji komunicira sa Albancima, nekritički podržava svoju manjinu u Bugarskoj i izaziva objektivne frustracije naroda koji su dugo bili pod turskom vlašću.

- Taj pokušaj da se prvo duhovno a zatim i teritorijalno integrišu "islamska ostrva" u Јugoistočnoj Evropi predstavlja projekat imenovan kao "Zelena transverzala" - ističe Galijašević u autorskom tekstu za portal "Fond strateške kulture".

On je ocijenio da Turska danas insistira na islamskim vrijednostima u politici i pravu i sve više ispoljava različite pristupe i u odnosu na evropske zemlje.

- Ona ne pita za "svoj" stav ni Brisel ni Vašington - a to nije nužno ni potpuno negativno. Negativno je njeno huškanje Bošnjaka u Sarajevu da i oni idu tim putem a da će Turska na tom putu uklanjati prepreke praveći pritiske prema Beogradu i Zagrebu. To je u Sarajevu podstaklo nerealne ambicije, podiglo na viši nivo stepen netolerancije u institucijama države, vjere i u cijelom društvu - rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, mnogi politički konvertiti, islamisti i socijal-demokrate, prividni republikanci i lažni "multietnički orjentisani" marginalci podigli su glas u Sarajevu tražeći sve za sebe, zapjenušani od mržnje prema Srbima i Hrvatima, postali su nepopustljivi na svim pitanjima koja zahtijevaju dogovor naroda.

- Korumpirani fundamentalisti, partijska i vjerska policija, cijela SDA, zaustavila je sve reforme - srušila mehanizam koordinacije, dogovor o popisu stanovništva, dogovor u vezi sa Mostarom i položajem hrvatskog naroda kao ustavotvornog - u dubokom uvjerenju da je Turska, već, na vratima Balkana - istakao je Galijašević.