latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:24 | Autor: SRNA

Latinović: Uskoro sporazum BiH i CG o statusu sezonskih radnika

Ambasador BiH u Podgorici Đorđe Latinović rekao je da će uskoro biti potpisan sporazum između BiH i Crne Gore o privremenom zapošljavanju, čiji je cilj regulisanje statusa sezonskih radnika i smanjenja rada na crno.

Latinović kaže da je interes BiH za sklapanje tog sporazuma veći nego Crne Gore, jer je mnogo više radnika iz BiH koji traže i nalaze posao u Crnoj Gori nego obratno.

"Pregovori o zaključivanju sporazuma su u toku i kreću se pozitivnom dinamikom tako da se uskoro može očekivati sklapanje sporazuma", rekao je Latinović, prenose crnogorski portali.

On je podsjetio da najveći broj radnika iz BiH uglavnom radi u turističkoj privredi, građevinskom sektoru, a manje u poljoprivredi, dodavši da je interesovanje za rad i ove godine veliko.

"Iz ranijeg iskustva znamo da je riječ o nekoliko hiljada sezonskih radnika iz BiH koji svake godine privremeno dobijaju posao i rade u Crnoj Gori", naveo je Latinović.

On kaže da je bilo nekoliko pritužbi sezonskih radnika iz BiH na rad u Crnoj Gori.

"Uglavnom se radilo o neisplaćenim obavezama, kao i drugim okolnostima poput loših radnih uslova, a, na žalost, bilo je i smrtnih slučajeva radnika iz BiH za vrijeme privremenog rada, uglavnom, zbog neadekvatne zaštite", naveo je Latinović.

Crna Gora je i prethodnih godina objavljivala kvote za zapošljavanje stranih radnika i izdavanje boravišnih radnih dozvola koje su iznosile do 23.000, dok je ove godine taj broj smanjen na 16.000, odnosno na 12.000, koliko iznosi za ovu godinu.

Do primjene novog Zakona o strancima koji je stupio na snagu aprila prošle godine, radne dozvole i evidenciju o stranim radnicima koji rade u Crnoj Gori vodio je Zavod za zapošljavanje, a sada to obavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Najviše sezonskih radnika u Crnoj Gori dolazi iz Srbije, BiH, Kosova, Makedonije, a manji broj iz Albanije, Rusije i Ukrajine.