latinica  ћирилица
27/06/2016 |  12:06 ⇒ 19:16 | Autor: SRNA

Izetbegović: Predsjedništvo BiH neće razmatrati izvještaj o SSP-u

Predsjedništvo BiH danas najvjerovatnije neće razmatrati izvještaj o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Izetbegović je pojasnio da zbog negativnog stava Republike Srpske o ovom pitanju, a koji prihvata i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, on i Dragan Čović neće preglasati Ivanića.

On je istakao da bi dva člana Predsjedništva mogla preglasati člana iz Republike Srpske, ali da bi tada Ivanić imao priliku da ovo pitanje rješava putem Narodne skupštine Republike Srpske, što bi vjerovatno i uradio.

Izetbegović kaže da to nije put, ali se nada da blokada, koju će BiH očigledno imati, neće potrajati duže od lokalnih izbora i da će se vratiti onom što je racionalno za sve građane u BiH.

"Ovo što će se danas desiti i što se juče desilo u Banjaluci nije samo problem zastoja BiH na evropskom putu, nego će doći do čisto komercijalnih problema, jer ćemo imati štetu za poljoprivredu i privredu BiH u oba entiteta", mišljenja je Izetbegović.

On tvrdi da nije tačno da će BiH i njena poljoprivreda, adaptacijom SSP-a, pretrpjeti stotine miliona maraka štete, jer, kako kaže, do takvog obima uvoza u BiH neće doći.

"Imali smo važno prilagođavanje i podobne kvote, a sada ćemo biti izloženi tome da naša roba ne može izaći iz BiH i da nećemo dobiti IPA fondove", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva.

On smatra da je "iracionalan i štetan stav vlasti Republike Srpske da predložena adaptacija SSP-a nije prihvatljiva".

"Ali odluka je takva kakava je. Radićemo dalje na tome, gledaćemo da do naroda dođu prave informacije u vezi sa SSP-a i alternative nema", kaže on.

Prema njegovim riječima, BiH kad-tad, ako želi da bude dio uređenog društva i dio dobro organizovane asocijacije u 27 evropskih zemalja, mora prihvatiti konkurencijski pritisak.

"Ovo je bio način da prihvatimo postupak kroz faze, ojačamo našu poljoprivredu i pristupimo tržištu od 600 miliona stanovnika. Nema drugog puta", mišljenja je Izetbegović.

On je rekao da se, ukoliko Republika Srpske ne promijeni odluku, BiH neće naći na dnevnom redu EU tokom narednih sedmica.

"Sve zavisi iskučivo od Vlade Republike Srpske. Kočnicu su povukli juče u Banjaluci, a slična stvar je i sa mehanizmom kooridnacije, slična je bilo i sa Pregledom odbrane. Mislim da bi Vlada Republike Srpske konačno trebala promijeniti odnos prema ovoj zemlji", smatra Izetbegović.

On je najavio da će na današnjoj sjednici biti usvojen Pregled odbrane i da će se BiH pokrenuti ka NATO savezu. "Biće dobrih i loših vijesti, onako kako to ide iz BiH", rekao je Izetbegović.