latinica  ћирилица
27/06/2016 |  07:43 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Dodik dodijelio orden Hoseu Muhiki; otvoren Sajam knjiga u Andrićgradu (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se u Andrićgradu da bivšim predsjednikom Urugvaja Hoseom Muhikom.
Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao bivšeg predsjednika Urugvaja Hosea Muhiku - Foto: RTRS
Predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao bivšeg predsjednika Urugvaja Hosea MuhikuFoto: RTRS

Predsjednik Dodik je Muhiki dodijelio Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vijencem. Muhika je bio predsjednik Urugvaja od 1. marta 2010. do 1. marta 2015. godine.

Uručujući priznanje, Dodik je rekao da je odlučio da Muhiki dodijeli orden u znak priznanja "kao jedinstvenom svjetskom političaru, za trijumf ideje jednakosti, kao mudracu i neumornom borcu za socijalnu pravdu i siromašne u cijelom svijetu, kao velikom prijatelju Andrićgrada, Emira Kusturice i Republike Srpske". "Počastvovani smo što je jedan ovakav čovek danas sa nama. Period i način Vašeg vladanja dalekom zemljom kao što je Urugvaj, pročuo se sve do naših krajeva", naglasio je Dodik.

Dodik odlikovao bivšeg predsjednika Urugvaja Hosea Muhiku (foto: RTRS)

Zahvalivši na Ordenu, Muhika je rekao da ovo priznanje shvata "kao priznanje njegovoj maloj zemlji".

"Čast mi je što sam danas ovdje sa vama, što sam okružen dobrim ljudima. Danas ovdje odajem priznanje i kamenu i mermeru, i suncu i vazduhu... Neka privrženost dovela me je ovdje. Odavde ću se vratiti mašinom, avionom, na osjećanjima se ne leti, ali sa dubokim osećanjima prijateljstva. Јasne su mi teškoće koje opkoljavaju ovaj prostor, svestan sam drame jugoslovenskih naroda", istakao je Muhika.

On je izrazio nadu da će ljudi jednog dana izaći iz praistorije, a to će biti onaj dan kad rat ne bude potreban kao sredstvo za rješavanje problema.

Domaćin Emir Kusturica zajedno sa predsjednikom Dodikom i Muhikom obišao je Andrićgrad i štandove u okviru Sajma knjige.

Dodik odlikovao bivšeg predsjednika Urugvaja Hosea Muhiku (foto: RTRS)

Prvi Sajam knjiga u Andrićgradu svečano je otvorio nekadašnji predsjednik Urugvaja Hose Muhika, harizmatična ličnost koja se borila za socijalnu pravdu.

Dodik, Muhika i Kusturica u Andrićgradu (foto: RTRS)

Dodik sa bivšim predsjednikom Urugvaja Hoseom Muhikom (foto: RTRS)

Na Sajmu knjiga u Andrićgradu učestvuje 40 izlagača na 58 izložbenih cjelina - modula, specijalno projektovanih za tu priliku.

Među učesnicima su najpoznatiji izdavači iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, poput Zavoda za udžbenike iz Beograda i Istočnog Sarajeva, Izdavačkog centra SPC, Lagune, Vulkana, Geopoetike, Nove knjige i drugih.

U okviru pratećeg progama, danas su predstavljena izdanja Andrićevog instituta.

Zemlja počasni gost je Urugvaj, država koja će za vrijeme trajanja Sajma knjiga u Andrićgradu moći da predstavi svoju kulturu i izdavačku djelatnost, a ličnost koja će svakako na poseban način obilježiti manifestaciju jeste doskorašnji predsjednik Urugvaja - Hose Muhika.

Žiri Sajma knjiga u Andrićgradu dodijeliće Nagradu za izdavački poduhvat godine.

Prateći programi odvijaće se na Trgu Nikole Tesle, prostorijama Andrićevog instituta, bioskopskim salama Andrićgrada i knjižari "Ili - ili", a biće u znaku izdavačkih i kulturnih aktuelnosti i godišnjica, svjetske i naročito srpske kulture.

Posebni programi biće posvećeni dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za životno djelo i nedavno objavljene "Tri poeme" Matiji Bećkoviću, kao i dobitniku Velike književne nagrade Andrićevog instituta za roman "Osama" Vladimiru Kecmanoviću.

Ekskluzivni program je razgovor o najnovijem izdanju Andrićevog instituta, knjizi "Sećanja ćelijaša" Eleuterija Fernandesa Ujdobroa i Maurisija Rosenkofa, o kojoj će, između ostalih, govoriti Hose Muhika.

Posjetiocima sajma biće predstavljena i bogata izdavačka djelatnost Andrićevog instituta /Odjeljenje za istoriju, Odjeljenje za književnost, Odjeljenje za orijentalistiku, Odjeljenje za film i Odjeljenje za politiku i medije/

Odnos književnosti i filma jedna je od centralnih sajamskih tribina, a razgovor će se voditi i o odnosu književnosti i politike.

Tribine o manje poznatim tekstovima Danila Kiša, o djelu u senci Nikolaja Timčenka, o prevodima između želja i stvarnosti, o romanu "Grad za nezbrinutu djecu"...

Sagovornici na sajamskim tribinama biće istaknuti savremeni autori Matija Bećković, Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković.

Programom su predviđene i sajamske izložbe, među kojima je izložba slika Miloša Šobajića u Galeriji "Petar Lubarda", "Kultura, književnost i film Urugvaja" u Andrićevom institutu, kao i izložbe na otvorenom prostoru Andrićgrada - "Srpski manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji - umjetnička fotografija", izložba Arhiva Srbije, autora Aleksandar Radoš, "Kaligrafija", izložba ćiriličnih fontova u keramici, autora Mišela Vukajlovića.

Prvi sajam knjiga u Andrićgradu podržalo je Ministarstvo obrazovanja i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a pokrovitelj je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Organizator manifestacije je Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom.

Sajam je otvoren za posjetice radnim danima od 12.00 do 22.00 časa, vikendom od 10.00 do 22.00, a ulaz je slobodan.

Izvor: RTRS/Srna