latinica  ћирилица
01/05/2016 |  08:02 ⇒ 12:58 | Autor: RTRS

Blagodatni oganj u Srpskoj i Srbiji (FOTO/VIDEO)

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba u Јerusalimu, stigao je i ove godine u Republiku Srpsku. Brojni vjernici dočekali su oganj ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, nakon čega je služena Sveta arhijerejska liturgija.
Blagodatni oganj u Banjaluci - Foto: RTRS
Blagodatni oganj u BanjaluciFoto: RTRS

Blagodatni oganj stigao je među veliki broj vjernika koji su ognjem palili svijeće. Sveti plamen prenosio se među sugrađanima, širio se miris ulja i tamjana , a uslijedila je litija oko hrama. Dolazak Blagodatnog ognja predstavlja veliki blagoslov, rekli su vjernici.

Nakon litije u pravoslavnom hramu Hrista Spasitelja služena je Sveta arhijerejska liturgija koja je završena pričešćem vjernika. Episkop Banjalučki Јefrem čestitao je svim vjernicima praznik vaskrsenja Hristovog pozdravom – Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!

Svjetlost sa Hristovog groba obasjala je noćas Romaniju. 30 minuta poslije ponoći Blagodatni oganj iz Јerusalima donesen je u Hram Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Foto: Srna

Porta Hrama bila je prepuna vjerujućih, uglavnom mladih . Sa radošću su dočekali svjetlost koja svake Velike subote obasjava grob Isusa Hrista u crkvi Vaskrsenja Hristovog u Јerusalimu. Zapaljene su po 33 voštanice koje simbolizuju isto toliko Hristovih godina.

Nakon molitve u porti, Vaskršnju liturgiju, uz sasluženje lokalnog sveštenstva, služio je arhijerejski zamjenik u Mitropoliji dabrobosanskoj, protojerej – stavrofor Boris Banduka. Priliku da Blagodatnim ognjem zapale svijeće prije vaskršnje liturgije imali su vjernici i u drugim hramovima Mitropolije dabrobosanske. 

Veliki broj vjernika dočekao je Vaskrs u fočanskim hramovima Svetog Save i Svetog Nikole, uz blagodatni oganj iz Јerusalima.

Blagodatni oganj stigao je u Foču prije svitanja, a u 5.00 časova počeo je ophod vjernika sa upaljenim svijećama oko oba hrama.

Blagodatni oganj, plamen sa Hristovog groba, donijet je sinoć ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, gdje ga je dočekalo više hiljada vjernika, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve sa patrijarhom Irinejem, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i postrojena garda Vojske Srbije. 

Uslijedilo je paljenje svijeća i širenje ognja među vjernicima, a potom i liturgija u Hramu koju je služio patrijarh Irinej. 

Blagodatni oganj u Hramu Svetog Save (Foto: Tanjug)

Za Vaskrs se vjernici pripremaju 40 dana i sa ushićenjem dočekuju praznične dane koje, kako kažu, proslavljaju svečano u krugu porodice, poštujući tradicionalne običaje.

Vaskršnje slavlje je za vjernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaj su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom obilježeni Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak. U dane ovog praznika vjernici razmjenjuju pozdrave - Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!