latinica  ћирилица
30/04/2016 |  22:01 ⇒ 22:18 | Autor: SRNA

AFP: NDH kao preteča današnje Hrvatske

Iako je ustaška NDH bila nacistička marioneta u kojoj je ubijeno stotine hiljada Srba, Јevreja, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, piše ugledna francuska agencija AFP.

U članku, koji je tokom dana prenio veliki broj svjetskih medija, AFP navodi posljednji primjer komemoracije u Јasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "bijesni Јevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe".

"Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u sjenci porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom", citira poznata agencija riječi Efraima Zurofa iz izraelskog Centra "Simon Vizental".

AFP upozorava da je u Hrvatskoj na sceni nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije, a hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade.

Istoričar Tvrtko Јakovina rekao je za AFP da je odavno prisutno umanjivanje i relativizacija ustaških zločina, ali je "sada penetriralo u kabinet ministra i u medije". U kontekstu politike, AFP pominje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića nazvavši ga "navodnim simpatizerom ustaša".

Novi dokumentarac o logoru Јasenovac, koji su Јevreji nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od Hasanbegovića kao najbolji način za osvjetljavanje kontroverznih dijelova hrvatske istorije, piše agencija. Podsjeća i na fudbalsku utakmicu u Osijeku protiv Izraela na kojoj su hrvatski "navijači" skandirali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

U tom kontekstu, AFP spominje premijera Hrvatske Tihomira Oreškovića koji je "kritikovan jer nije reagovao na ustaški pozdrav". Dan poslije, vlada je osudila simbole totalitarnih režima ali se nije ogradila pojedinačno od ustaša, piše AFP.

Predsjednik zagrebačke Јevrejske opštine Ognjen Kraus kaže za ovu agenciju, da država jednostavno ne čini ništa i ne želi ništa ni učiniti da bi zaustavila uspon krajnje desnice. "Konačno su i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili ustaške zločine nakon što im je u posjetu došao specijalni izaslanik SAD za pitanja Holokausta", navodi se u članku.