latinica  ћирилица
30/04/2016 |  21:07 ⇒ 21:54 | Autor: Nezavisne

Ivancov: OHR je arhaizam, rješenje za BiH na domaćim političarima

Ako neko mora riješiti neka bitna pitanja za BiH, onda to moraju učiniti domaći političari koji predstavljaju tri državotvorna naroda. Samo uz konsenzus između njih, mogu da se nađu realna rješenja, poručio je Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, gostujući na TV1.

- Kancelarija visokog predstavnika je arhaizam. 1995. kada je postavljen on je bio neophodan zbog implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Siguran sam da je njegovo vrijeme prošlo. Ako pogledamo aktuelna dešavanja u BiH onda ne bih rekao da OHR igra značajnu ulogu u političkim procesima savremene BiH. Prisutan je kao posmatrač i pokušava opravdati svoje postojanje - istakao je Ivancov.

On je dodao da cijeni Valentina Incka, kao i njegovog zamjenika Brjusa Bertona, ali da je "nažalost, uloga visokog predstavnika i OHR-a sve je manje vidljiva".

- Pogledajte recimo situaciju oko Mostara gdje visoki predstavnik pokušava odigrati neku ulogu u tom procesu. Uspjeha, kao što vidite, nema - naglasio je Ivancov.

Naveo je da Ruska Federacija ne pravi razliku između dva entiteta. Ipak, kako je dodao, postoje razlike, a one su uglavnom istorijske, duhovne i kulturne. Kaže i da su jednaki trgovinski odnosi i sa Republikom Srpskom i FBiH.

Ivancov, kada je je riječ o pitanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u Srpskoj, ističe da Rusija smatra da bh. pravosuđe mora da radi objektivnije i profesionalnije.

- Smatramo, da ako osuđujemo, onda moramo predložiti konkretne korake kako se situacija može popraviti, a ona može biti ispravljena samo kroz dijalog. Kroz saradnju između vlasti entiteta i institucija BiH - istakao je ruski ambasador.

Ivancov je na pitanje novinara TV1 da li bi podržao refrendum o otcjepljenju RS od BiH odgovorio: "Postoji stav Republike Srpske da bi se ona osjećala sigurnije i navodno bi bila bolje ekonomski razvijana ako bi postala samostalna. U isto vrjeme predstavnici hrvatskog naroda ne skrivaju svoju želju da oni dobiju svoje područje na kojem bi mogli djelovati. Bošnjaci sa svoje strane otvoreno kažu da entitetima nema mjesta u savremenoj državnoj strukturi BiH, te da BiH mora biti unitarna, i što više centralizirana država. Dakle, političari uvijek imaju svoje ambicije. Bitno je da ove ambicije ne nanose štetu bh. narodima, nego da rade u njihovu korist."