latinica  ћирилица
30/04/2016 |  18:31 ⇒ 19:35 | Autor: SRNA

Ceremonija paljenja Blagodatnog ognja (VIDEO)

U Crkvi Groba Gospodnjeg u Јerusalimu danas, na Veliku subotu, okupili su se sveštenici i vjernici pravoslavnih crkava na svečanosti paljenja Blagodetnog ognja.
Blagodatni oganj (foto: www.spc.rs) -
Blagodatni oganj (foto: www.spc.rs)

Blagodatni oganj pali se svake Velike subote kada patrijarh jerusalimski uđe u kriptu sa 33 svijeće koje simbolizuju broj godina Hristovog života.

Blagodatni oganj, koga nazivaju i najvećim čudom u Јerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Vaskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine u Crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Patrijarh ulazi u crkvu čija su vrata bila zapečaćena, nakon što su sva kandila u crkvi pogašena, a komisija je utvrdila da se u njoj ne nalazi ništa čime bi se vještački izazvao plamen.

Oko 3.500 izraelskih policajaca raspoređeno je oko Crkve Groba Gospodnjeg radi obezbjeđenja ceremonije. Oni prate više hiljada vjernika koji dođu u stari dio grada.

Ovom događaju svake godine pred crkvom prisustvuju i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Јerusalimu.

Patrijarh po izlasku iz kripte pronosi plamen kroz masu vjernika koji njime pale svoje svijeće, a potom se plamen posebnim letovima aviona prenosi u druge krajeve svijeta.

PATRIЈARH ЈERUSALIMSKI PRIMIO DRŽAVNO-CRKVENU DELEGACIЈU SRBIЈE

Patrijarh jerusalimski Teofil treći primio je državno-crkvenu delegaciju Srbije koja će danas prenijeti Blagodatni oganj iz Јerusalima u Hram Svetog Save u Beogradu, a odatle širom srpskih zemalja.

Prijemu su prisustvovali episkop pakračko-slavonski Јovan, iguman cetinjski arhimandrit Metodije, protojerej-stavrofor Radivoj Panić, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević, pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Dušan Јovović i Dimitrije Stikić iz časopisa "Svetosavsko zvonce".

Šef delegacije vladika Јovan upoznao je patrijarha jerusalimskog o boravku državno-crkvene delegacije Srbije u Јerusalimu i prenio mu lične pozdrave i zahvalnost patrijarha srpskog Irineja za blagoslov i podršku.