latinica  ћирилица
15/04/2016 |  08:06 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Sastanak kod Dodika

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, zakazao je za danas sastanak svih političkih predstavnika u Republici Srpskoj da bi se dogovorili o realizaciji stava iz zajedničke izjave da će se izaći na referendum o 9. januaru kao Danu Republike, te naglasio da je potreban konsenzus i da se ne može separatno ponašati.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Dodik je u razgovoru za RTRS, rekao da očekuje da se ovom sastanku odazovu svi pozvani predstavnici političkih stranaka iz Srpske.

Dodik je naveo da ove sedmice ističe rok od 120 dana koji su dali Parlamentarnoj skupštini BiH da usvoji Zakon o Ustavnom sudu.

Kako se to još nije desilo, neophodno je da se sastanemo, kaže Dodik i dodaje da će ako ga budu izbjegavali, sastanak ponovo zakazati.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su u zajedničkoj izjavi potpisanoj 29. novembra prošle godine da Narodna skupština donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

"Republika Srpska nastaviće da slavi Dan Republike 9. januar u skladu sa Zakonom o praznicima Srpske, koji u sebi ne sadrži elemente diskriminacije, ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda, i u potpunosti odgovara univerzalnim vrijednostima i evropskim tekovinama", navodi se u zajedničkom izjavi.

Izjavu su potpisali Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.

"Odluka je donesena uticajem međunarodnih sudija, što potvrđuje da Ustavni sud nije samostalan i nezavisan, te odbijamo bilo kakvo miješanje međunarodnih sudija u proces donošenja odluka suda, kao i pritiske međunarodnih predstavnika da se ovakva odluka implementira", ističe se u izjavi.

Ovom izjavom daje se podrška Deklaraciji parlamenta Srpske od 17. aprila povodom zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona o praznicima Srpske pred Ustavnim sudom BiH.

"Odluka Ustavnog suda od 26. novembra je u funkciji revizije istorijskih događaja, usljed kojih je nastala Republika Srpska 9. januara 1992. godine, što je apsolutno neprihvatljivo", navodi se u izjavi.

Ovim dokumentom poziva se Narodna skupština Srpske da i ubuduće odbaci sve odluke Ustavnog suda BiH, donesene preglasavanjem, koje budu zadirale u statusna pitanja Srpske.