latinica  ћирилица
11/02/2016 |  10:55 ⇒ 12:36 | Autor: SRNA

Popović: Usvajanje mehanizma koordinacije, udar na Srpsku

Politički analitičar Gostimir Popović izjavio je danas da je usvajanje mehanizma koordinacije na nivou BiH jedan od najvećih udara na Republiku Srpsku.
Gostimir Popović (foto: facebook.com) -
Gostimir Popović (foto: facebook.com)

"Usvojenim mehanizmom koordinacije na nivou BiH Republika Srpska više neće moći da donosi važne odluke. Savjet ministara BiH je, usvajanjem ovog mehanizma, nekorektno i nepristojno iskoristio priču o predaji aplikacije za članstvo BiH u EU", rekao je Popović.

On je istakao da institucije Republike Srpske moraju adekvatno odgovoriti na nekorektan odnos Savjeta ministara BiH.

"Institucije Republike Srpske moraju početi sa veoma snažnom diplomatskom inicijativom. Vlast u Republici Srpskoj mora pomoć tražiti od institucija Rusije da bi bilo spriječeno urušavanje Srpske, kao garanta slobode srpskog naroda u BiH", dodao je Popović.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je juče da je Savjet ministara usvojio mehanizam koordinacije, kao jedan od tri glavna uslova, uz prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i Reformsku agendu, koje je BiH trebalo da ispuni da bi aplikacija BiH za članstvo u EU postala kredibilna i prihvatljiva za Brisel.