latinica  ћирилица
11/02/2016 |  10:25 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Parlament Srpske usvojio više zakona (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske na devetoj redovnoj sjednici usvojila je Zakon izmjenama i dopunama zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju električne energije, kao i Zakon o stečaju.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Među usvojenim aktima je i Zakon o suzbijanju korupcije organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, kojim je predviđeno ukidanje Sepcijalnog tužilaštva Republike Srpske i osnivanje Posebnog odjeljenja pri Republičkom tužilaštvu. Podršku poslanika, nakon burne rasprave i brojnih primjedbi, dobio je Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. 

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je danas da će sve sugestije date tokom rasprave o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi biti detaljno iščitane, te da slijedi javna rasprava o ovom aktu, kao i usaglašavanje sa Savezom opština i gradova Srpske.

Tokom završne riječi nakon obavljene rasprave u Narodnoj skupštini Srpske, Rešićeva je rekla da je raspuštanje skupštine lokalne zajednice definisano Nacrtom zakonom o lokalnoj samoupravi i da je predviđeno da to može učiniti Vlada "kao zadnja varijanta koja je ponuđena".

"Razmišljali smo šta je skuplje, da li da građani ne mogu ostvarivati benefite ako ne funkcioniše lokalna zajednica, a najskuplja varijanta je sada koju imamo - da nam ne funkcioniše sedam-osam opština", istakla je Rešićeva u završnoj riječi nakon rasprave o ovom zakonu.

Ona je navela da je u Nacrtu zakona napisan pojam "posljednji popis", pojasnivši da je sada riječ o podacima sa posljednjeg popisa iz 1991. godine, a da će se dalje regulisati kada budu objavljeni podaci iz popisa 2013. godine.

Rešićeva je podsjetila i da je status pravnog lica mjesnim zajednicama ukinut još 2004. godine.

Ona je navela da će se tokom javne rasprave o ovom nacrtu sigurno pronaći modaliteti rješenja u vezi sa odnosom načelnik-načelnici odjeljenja u lokalnoj zajednici, kao i da su odrednice koje se odnose na načelnik/gradonačelnik preuzete iz postojećih zakonskih rješenja.

Prema njenim riječima, polazna osnova, a ne aksiom, bila je 70.000 stanovnika lokalne zajednice za određivanje statusa grada.

Tok rasprave:

Poslanik SNSD-a Dragoljub Davidović rekao je na sjednici da bi kriterijum za dodjeljivanje statusa grada trebalo svesti na 50.000 stanovnika.

On je zapitao šta učiniti sa jedinicima lokalne samouprave koje već imaju status grada, a nemaju 70.000 stanovnika, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a Igor Radojičić smatra da Vlada nije taj organ koji bi trebalo da raspusti skupštinu lokalne zajednice kako je to predviđeno ovim zakona.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske rekao da bi trebalo da ostane da su načelnici odjeljenja u opštinama/gradovima imenovana lica, a ne državni službenici, dodajući da je "besmisleno ostaviti novoizabranog načelnika/gradonačelnika sa zadatom administracijom".

Polanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da će odredbe o broju zaposlenih u lokalnoj administraciji izazvati "glavobolje kod načelnika", jer se postavlja pitanje isplate otpremnina radnicima koji su višak.

On je naveo da će, prema ovom nacrtu zakona, u 64 lokalne samouprave biti oko 2.000 radnika viška, za čije otpremnine treba isplatiti oko 12 miliona KM.

- Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Zdenka Gojković izjavila je da Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi predviđa veći broj rješenja za prevazilaženje problema u lokalnim zajednicama, te da stvara uslove za jačanje regionalne saradnje lokalnih zajednica s ciljem smanjenja nerazvijenosti na lokalnom nivou.
Ona je tokom rasprave na sjednici Narodne skupštine Srpske navela veći broj prijedloga koje je predložio DŽender centar, a koji se odnose na rodnu ravnopravnost s ciljem obezbjeđivanja ravnomjerene zastupljenosti polova u sistemu odlučivanja.

Poslanik SDSK Darko Banjac smatra da je prihvatljiva odredba u Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi prema kojoj na 1.000 stanovnika dolaze tri zaposlena radnika u lokalnoj administraciji.

On je rekao da bi u zakonska rješenja trebalo ugraditi odredbe prema kojima načelnik/gradonačenik bira svoje saradnike - načelnike odjeljenja bez konkursa, jer se i oni biraju na mandatni period.

Poslanik SDS-a Želimir Nešković rekao je da u predloženom tekstu nisu jasne odredbe o odborničkom dodatku, predlažući da se za sve lokalne samouprave odredi ima li odbornik pravo na dodatak ili ne, a da visinu tog dodatka odredi skuština lokalne zajednice.

On smatra da se uvode i određene odredbe koje ne vode ka decentralizaciji, nego većoj centralizaciji.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Snježana Kelečević izjavila je da se odredbama Nacrta zakona o lokalnoj samoupravi rješava veći broj nedoumica koje se sada javljaju u praksi i sprečava blokada rada lokalne zajednce.
Kelečevićeva je tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske rekla da ovaj akt ima značajna unapređenja u odnosu na postojeća zakonska rješenja, te je kao primjer navela definisanje načina primopredaje dužnosti i uvođenje izabranog odbornika u dužnosti.

Poslanik PDP-a Milan Švraka smatra da bi trebalo razmisliti o broju stanovnika koji žive na području lokalne zajednice da bi dobila status grada.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak rekao je da je precizno definisana prekogranična saradnja lokalnih zajednica i da je zbog toga nepotreban član koji određuje da Ministarstvo uprave i lokalne samouprave daje mišljenje o tome.

Poslanik SDS-a Nikola Gavrić rekao je da ovim aktom nisu dati odgovori koje je "nametnuo život" jer nije cjelovito osmišljen koncept za lokalnu samoupravu.

Poslanik Koalicije "Domovina" Mihnet Okić rekao je da prilikom određivanja nacionalne zaspuljenosti u jedinici lokalne samouprave treba da budu primijenjeni rezultati popisa iz 1991. godine, a ne iz posljednjeg popisa čiji rezultati još nisu objavljeni i ne zna se kada će biti.

On je podržao navode iz diskusija određenog broja poslanika prema kojima mjesna zajednica treba imati status pravnog lica.