latinica  ћирилица
10/02/2016 |  17:11 ⇒ 11/02/2016 | 10:33 | Autor: RTRS

"Zlatna plaketa" za najplemenitiji podvig (VIDEO)

Marku Јakšiću iz Višegrada u Beogradu je dodijeljena "Zlatna plaketa" za pojedinačni najplemenitiji podvig u 2015. godini. On je uspio da spasi šestoro ljudi iz zapaljenog Doma za stare u beogradskom naselju Mirijevo.
Marko Јakšić - Foto: SRNA
Marko ЈakšićFoto: SRNA

Plakete se dodjeljuju 53. put u tradicionalnoj akciji "Večernjih novosti", a ove godine žiri je dodijelio četiri zlatne i sedam specijalnih plaketa. 

Marko Јakšić slučajno se zadesio u blizini Doma za stare koji je bio u plamenu i bez razmišljanja ušao u vatru kako bi spasio nemoćne štićenike.

"Bio je požar i ja sam izašao i preskočio gore da vidim šta se dešava. Na spratu je gorila neka prostorija, onda sam to počeo da gasim što sam mogao dok me nije vatra izbacila i dim napolje, jer nisam imao masku i ostalo", rekao je Marko Јakšić, dobitnik Zlatne plakete za pojedinačni najplemenitiji podvig.

Zlatna plaketa za podvig posthumno je dodijeljena četvoročlanoj helikopterskoj posadi Vojske Srbije i dvojici medicinara iz Novog Pazara koji su poginuli pokušavajući da sačuvaju život bebe Šahina Ademovića.

Nagradu za dječji podvig dobio je jedanaestogodišnji Nikola Vlajković iz Kraljeva, koji je nakon udesa u Grčkoj izvukao jednogodišnju sestru iz zapaljenog automobila.

"Uzeo sam je, izbacio je kroz prozor, uzeo je i pobjegli smo od auta. Mnogo sam se uplašio.", rekao je Nikola Vlajković. dobitnik Zlatne plakete za dječji najplemenitiji podvig.

Za kolektivni najplemenitiji podvig nagrađeni su mještani sela Stepanovićevo kod Novog Sada za pomoć bračnom paru Gordić koji su oboljeli od raka, a imaju četvoro djece. Dodijeljeno je i 8 specijalnih plaketa onima koji su nesebično pomagali drugima, rizikujući i sopstveni život.

"Nisu bili obavezni nikome ni pozvani ni od koga, sem od svoje savjesti, a šta je savjest ako nije drugo ime za Boga", naveo je predsjednik žirija Matija Bećković.

Ovim priznanjima otimaju se od zaborava najsvjetliji primjeri ljudskosti, savremenog čojstva i junaštva, koji vraćaju nadu u humanost.