latinica  ћирилица
10/02/2016 |  16:33 | Autor: TANЈUG

Episkop Irinej: Susret pape i patrijarha podsticaj mirovnom dijalogu

Srpska pravoslavna crkva zadovoljna je što će se, poslije višedecenijskih priprema, 12. februara na Kubi sresti patrijarh moskovski i sveruski Kiril i papa Franjo, izjavio je danas episkop bački Irinej i dodao da se nada da će njihov susret biti podsticaj dijalogu i u drugim dijelovima svijeta.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

"SPC dosljedno i sa najboljim željama podržava napore patrijarha Kirila da u dijalogu i saradnji sa najodgovornijim predstavnicima hrišćanskog svijeta pronađu odgovore na tragične događaje, prije svih, genocid koji se vrši nad hrišćanskim stanovništvom Bliskog Istoka i znatnog dijela Afrike", naveo je episkop bački Irinej.

Kako je dodao, SPC se nada da će predstojeći razgovor na Kubi biti podsticaj istinoljubivom i mirotvornom dijalogu i djelovanju predstavnika dvije hrišćanske crkve i u drugim dijelovima svijeta, pa i u našem regionu.

Episkop bački je naveo i da pravoslavni Srbi već vijekovima žive sa susjedima i braćom rimokatoličke vjeroispovesti u Hrvatskoj, "u posljednje vrijeme nažalost, kao de facto građani drugog reda, neželjena zajednica, umjesto kao crkva ravnopravna pred državom, za šta se ne zalaže samo naša SPC, nego i papa Franja i Sveta Stolica".