latinica  ћирилица
15/01/2016 |  13:30 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH - objavljena odluka o neustavnosti Dana Republike Srpske

Ustavni sud BiH objavio je u "Službenom glasniku BiH" Odluku o neustavnosti proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske.
Ustavni sud BiH (arhiva) - Foto: RTRS
Ustavni sud BiH (arhiva)Foto: RTRS

Ustavni sud BiH objavio je u "Službenom glasniku BiH" Odluku o neustavnosti proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske.
Ustavni sud BiH obrazložio je Odluku time da izbor 9. januara kao datuma obilježavanja praznika Dan Republike nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta, kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva.

"U tom smislu, izbor 9. januara za obilježavanje Dana Republike Srpske kao jednog od praznika entiteta koji predstavlja ustavnu kategoriju i, kao takav, mora predstavljati i sve građane Republike Srpske, kojima i sam Ustav Republike Srpske priznaje jednaka prava, nije u skladu sa ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa, jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda, čiji predstavnici su 9. januara 1992. godine, bez učešća predstavnika Bošnjaka, Hrvata i ostalih donijeli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH koja predstavlja jednostrani akt", navedeno je u obrazloženju odluke.

U Odluci o meritumu navedeno je da Ustavni sud BiH zaključuje da je član 3.b) Zakona o praznicima u suprotnosti sa članom I/2 Ustava BiH, članom II/4 Ustava BiH u vezi sa članom 1.1. i članom 2. a) i c) Međunarodne konvencije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju.

Ustavni sud BiH donio je krajem novembra odluku o apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ocijenio da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH.

Izetbegović je u apelaciji naveo da taj dan kao Dan Republike nije u skladu sa članom II/4 Ustava BiH.

On je naveo i da je 9. januar dan kada je "Skupština srpskog naroda u BiH" usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH.