latinica  ћирилица
10/01/2016 |  16:37 ⇒ 20:44 | Autor: SRNA

Đokić: Najbolji stav o ustavnosti dana Srpske dao je narod

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Brčkom da tvrdnje američke Ambasade u BiH da Srpska slavi dan koji je neustavan nisu ništa novo, a najbolji stav o 9. januaru kao Danu Republike Srpske pokazao je juče narod u Banjaluci i širom Republike Srpske.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

"Onaj ko ne umije da pročita volju naroda, on je i glup i slijep", rekao je Đokić novinarima povodom obilježavanja Dana i krsne slave Srpske - Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana.

On je istakao da Republika Srpska mnogo pomaže Brčko distriktu i samo u posljednjih nekoliko godina je donirala 28 miliona maraka kroz isporuku električne energije po nižoj cijeni nego da su morali da je kupuju na drugim tržištima.

"Ne postoji niko ko je Brčko distriktu donirao toliko novca, ni od međunarodnih organizacija, ni država, niti unutar BiH. Federacija BiH, koliko znam, u tom smislu nije donirala ni jednu marku. Onaj koji daje svoj novac svom narodu ovdje, a taj novac ne koriste samo Srbi, nego i Bošnjaci i Hrvati, zaslužio je da u distriktu bude poštovan", naglasio je Đokić.

Đokić je istakao da je potpuno primjereno da se i u Brčkom obilježava Dan Republike Srpske, jer je distrikt kondominijum, odnosno zajedničko vlasništvo i Republike Srpske i Federacije BiH.

"Prema tradiciji, Republika Srpska se slavi u svim dijelovima gdje žive oni koji vole Republiku Srpsku, koji su njeni državljani ili joj na neki način pripadaju. Žao mi je što na ovom skupu nisu prisutni predstavnici lokalne vlasti Brčko distrikta, zato što mi poštujemo praznike na koje oni pozivaju naše predstavnike i, koliko znam, uvijek se na takve praznike oni odazivaju. Trebali su biti danas ovdje", rekao je Đokić.

On je rekao da je Republika Srpska ideja, da je vjera u tu ideju snažna i da ona okuplja i motiviše ljude po raznim pitanjima da vjeruju u tu ideju i da se za nju bore.

"Za nju smo se počeli boriti i prije nego što je počeo rat na ovim prostorima, a ona je potvrđena i Dejtonskim sporazumom i ne vidim razlog što je Ustavni sud pao u takvu zamku nekih političkih uticaja da donese odluku koja je grubo narušila odnose u BiH i dovela ih u vrlo tešku poziciju", rekao je Đokić.

On je ocijenio da to treba prestati, jer je vidljivo da, nakon brojnih komentara juče povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, to poprima vrlo ružne razmjere.

"U Brčko distriktu treba poštovati sve ljude na jednak način. U distriktu je zajednički život svih naroda moguć jedino ukoliko se međusobno uvažavaju i poštuju posebnosti svakog od naroda. Mi želimo da poštuju nas, a ja radim na tome da maksimalno poštujemo druge i to ćemo činiti i u budućnosti", rekao je Đokić.

On je ponovio da mu je žao što politički predstavnici Republike Srpske koji su u institucijama van Brčko distrikta nisu danas prisutni na obilježavanju Dana Republike Srpske.

"Bilo bi to značajno i mislim da to ostavlja prostora za određene sumnje, ali o tome će oni da govore šta to njih motiviše da budu ili ne budu ovdje, da dijele radosti tog praznika", rekao je Đokić.