latinica  ћирилица
09/01/2016 |  19:14 ⇒ 10/01/2016 | 11:53 | Autor: RTRS

"Srpska nastala iz ljubavi prema slobodi" (VIDEO)

Republika Srpska nastala je iz ljubavi prema slobodi. Ovo je poruka sa prijema koji je povodom Dana Republike održan u Vladi Srpske.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Aleksandar VučićFoto: RTRS

Srpska je svih ovih godina dokazivala svoje postojanje. Bilo je problema, ali nikada nije nestalo volje da se oduži porodicama onih koji su za nju dali život. Republika Srpska je realnost, demokratska zajednica, slobodna, i u kojoj ima mjesta za sve koji prihvataju njen Ustav i njene zakone.

Veliki broj zvanica došao je na prijem povodom Dana Republike. Ovo nije inat, već ponos i izraz emocija koje građani osjećaju, kaže premijerka Željka Cvijanović. Ističe da je današnji dan prekretnica i pravac u kojem Republika Srpska treba da slavi i naredne rođendane.

Јedinstvo naroda potrebno je za velike, istorijske projekte. U ratu je to bilo stvaranje Republike Srpske, a danas u miru, to je njeno očuvanje, poručuju borci. Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, uvjeren je da su svi građani ponosni što smo dio generacije Srba koja je stvorila Republiku Srpsku.

Dan Republike praznik je svih njenih građana koji ovdje žive, kaže potpredsjednik Srpske Јosip Јerković.

Brojni gosti iz regiona koji su došli da bi učestvovali u proslavi rođendana Srpske, saglasni su da je Dan Republike, kao i sama Srpska, savremena istorijska, politička i kulturološka konstanta, koja će takva i ostati.

Ivan Stojiljković, poslanik u Parlamentu Makedonije, naveo je da "imajući u vidu da uvažavamo žrtve koje je srpski narod dao, na Republiku Srpsku gledamo na poseban način, sa posebnom vrstom ljubavi i razumijevanja".

Sandra Rašković Ivić ističe da je Republika Srpska najveće postignuće Srbije i srpskog naroda od epopeje Prvog svjetskog rata do danas.

Tradicionalno, na rođendane Republike Srpske dolazi i ambasador Rusije. Petar Ivancov je građanima Srpske čestitao praznik.

Ovaj, 24. rođendan, nije jubilarni, ali je veoma važan za Republiku Srpsku, saglasni su i drugi gosti koji prisustvovali  prijemu u zgradi Vlade. Između ostalih, o važnosti Dana Republike Srpske govorili su i Ljubinka Miletić, iz Sputnjika, kao i poznati srpski režiser Radoš Bajić.

Ustavni sud BiH donio je odluku o nečemu o čemu nije trebalo da odlučuje, ali posljedica toga bila je proslava 24. rođendana koja je, saglasni su zvaničnici Srpske, bila posebna.