latinica  ћирилица
09/01/2016 |  15:55 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

"Srbija će uvijek stajati uz Republiku Srpsku!"( VIDEO)

Svečanoj akademiji u dvorani Borik prethodio je sastanak u Palati Republike gdje je predsjednik Milorad Dodik primio patrijarha srpskog Irineja sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve i delegaciju Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.
Predsjednik Dodik i delegacija Vlade Srbije predvođena Vučićem - Foto: SRNA
Predsjednik Dodik i delegacija Vlade Srbije predvođena VučićemFoto: SRNA

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković. 

Za građane je ovo bio veličanstven događaj – u velikom broju došli su da dočekaju goste iz Srbije. U znak podrške, ali i zahvalnosti što je, kako su istakli, Srbija stala uz Srpsku, delegaciju Vlade Srbije pozdravili su aplauzom i mašući zastavama Republike Srpske.

Prethodno je premijerka Željka Cvijanović na Aerodoromu Banjaluka očekala delegaciju Vlade Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Delegacija Vlade Srbije došla je da zajedno sa Republikom Srpskom proslavi njen Dan – dan kada je prije 24 godine i stvorena. A stvarana je ljubavlju i željom srpskog naroda za slobodom, od koje se nikada ne smije odustati.

"To je znak da nam Srbija daje podršku i da stoji iza Republike Srpske". "Sjetimo se prije 20 godina kada smo išli da ratujemo i da se borimo za Republiku Srpsku i da branimo ove naše ptiće koji danas ovde u slobodi žive'' - rekli su građani u anketi.

Dolazak srpskog premijera u Banjaluku, uprkos optužbama iz sarajevske čaršije da Vučić tim činom urušava BiH, dodatno pojačava simboliku da će Srbija uvijek čuvati leđa Republici Srpskoj. Zato klicanje u njeno ime mora biti još glasnije.

"Ako Bog da jednog dana pod jednu kapu, jedan grb, jednu himnu i jednu zastavu do konačnog ujedinjenja, za to smo se borili, to ćemo i braniti, ako ništa onda u inat onima kojima to smeta. To je naša želja, za to su pali i mnogi životi i tu je dosta krvi proliveno. To ne smije niko da zaboravi'', kaže Rajko Đurić.

Prijem kod predsjednika Dodika povodom Dana Republike (Foto: RTRS)

To nije zaboravila ni Dušanka Santrač, koja je za Dan Republike u svoju domovinu doputovala iz Pariza.

"Prvo bih poželjela svima slogu, da se ne svađaju između sebe, da se slože, jer gdje je sloge, tu je i života'', kaže Dušanka Santrač.

 Značaj proslave Dana Republike Srpske urezuje se u svijest svih njenih građana – i onih najmlađih.

Sjećanje da smo je prije 24 godine odbranili slobodom, krvlju i ranama, ponosno se prenosi na pokoljenja – da i oni svakog 9. januara ponosno kliču Republici Srpskoj.