latinica  ћирилица
03/01/2016 |  15:29 | Autor: SRNA

Linta: Poništavanje 9. januara kao Dana Srpske - prvi korak ka njenom ukidanju

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta osudio je stalna nastojanja bošnjačke političke, intelektualne i medijske elite da ospori 9. januar kao Dan Republike Srpske, upozorivši da je to prvi korak ka ukidanju Srpske kao entiteta.
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

On je upozorio da zvanično Sarajevo bezuspješno pokušava da dokaže da Republika Srpska i njene institucije nisu legalno utemeljene i zbog toga "napadaju njena suštinska obilježja".

- Republika Srpska je nastala 9. januara 1992. godine, nekoliko mjeseci prije početka rata. Srpska je nastala u demokratskoj proceduri, kao izraz volje srpskog naroda da se zaštiti od politike centralizacije i dominacije jednog naroda u BiH. Taj praznik ne vrijeđa nikoga jer nema nijednog elementa diskriminacije i svako može da ga slavi, jer to nije dan samo za Srbe, već za sve građane Republike - poručio je Linta.

On smatra da je glavni uslov mira i stabilnosti u BiH da bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita prihvati činjenicu postojanja Republike Srpske kao legalne i legitimne tvorevine i da prestane da radi na njenom ukidanju, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Zbog toga je potrebno insistirati na dosljednom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao osnove opstanka Republike Srpske - istakao je Linta.

Podsjećajući da je Srbija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, Linta je ukazao na potrebu da se u narednom periodu aktivno radi na daljem produbljivanju ekonomske, naučne, kulturne, prosvjetne, sportske i svake druge saradnje između Srbije i Republike Srpske, polazeći od Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza koji je potpisan 2006. godine.