latinica  ћирилица
29/12/2015 |  17:53 ⇒ 30/12/2015 | 08:38 | Autor: SRNA

Vlada Srpske ostvarila zacrtane ciljeve

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je danas da je ova godina bila izazovna, ali da je Vlada Srpske uspjela da ostvari zacrtane ciljeve.
Vlada  RS - Foto: nezavisne novine
Vlada RSFoto: nezavisne novine

- Nekada statistički podaci ne idu u prilog ovakvoj ocjeni, ali znajući šta smo sve uradili i šta planiramo mogu biti zadovoljna. Međutim, ima još mnogo otvorenih pitanja sa kojim se moramo suočiti - rekla je Cvijanovićeva na prijemu za predstavnike medija.

Ona je istakla da su u ovoj godini mjere iz Ekonomske politike pretočene u Reformsku agendu.

- U ovoj godini smo definisali rješenja za reforme javnog sektora i privrednog sistema - dodala je Cvijanovićeva.

Podsjetila je da je Vlada u parlamentarnu proceduru uputila niz bitnih zakona, čiji efekti bi trebalo da budu vidljivi u narednoj godini, te da je radila timski.

- U našoj Ekonomskoj politici za narednu godinu ima mnogo stvari iz ovogodišnjeg dokumenta, što nije slučajno. Ono što smo započeli trajaće nekoliko godina i sasvim je logično da bude definisano u Ekonomskoj politici - navela je premijerka i dodala da su na nivou BiH blokirani mnogi procesi.

Napomenula je da Vlada želi da nastavi sa pozitivnim trendovima i da bude zabilježeno pozitivno kretanje.

- U ovoj godini političkih izazova nije manjkalo, a Vladi bi bilo lakše da se samo bavila ekonomskim i organizacionim pitanjima. Sedmicama smo se bavili političkim temama, koje su odraz odnosa u BiH i prisutnosti međunarodne zajednice koja je dodatno opterećenje - rekla je premijerka i ocijenila da BiH u ovoj godini nije napredovala u izgadnji unutrašnjeg dijaloga.

Cvijanovićeva je ponovila da je postojeća Vlada Srpske formirana na osnovu izbornog rezultata i da ne bi trebalo pridavati značaj pričama o njenoj rekonstrukciji. Prema njenom mišljenju, osnova funkcionisanja BiH je saradnja dva entiteta koja je dobra.

Ona smatra da je u ovoj godini saradnja Vlade Srpske sa medijima bila dobra i navodi da će u narednoj godini biti intenzivirana.