latinica  ћирилица
24/11/2015 |  21:24 | Autor: SRNA

Hag: Dozvoljena žalba na odluku o tromjesečnoj obustavi postupka protiv Hadžića

Haški tribunal dozvolio je Tužilaštvu da uloži žalbu na odluku Pretresnog vijeća kojom se nalaže tromjesečna obustavu postupka u predmetu Gorana Hadžića, bivšeg predsjednika vlade SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem.
Goran Hadžić - Foto: REUTERS
Goran HadžićFoto: REUTERS

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da suđenje treba nastaviti bez obzira na Hadžićevo prisustvo. Hadžić je pušten na privremenu slobodu iz humanitarnih razloga, nakon što je utvrđeno da boluje od tumora mozga.

- Odluka Vijeća da obustavi suđenje Hadžiću na tri mjeseca, samo formalizuje već postojeće stanje, utiče na pravičnost i ekspeditivnost postupka i dovodi u pitanje da li će se suđenje uopšte okončati - saopštilo je ranije tužilaštvo u podnesku kojim od Žalbenog vijeća tražilo dozvolu za žalbu.

U obrazloženju Vijeća navodi se da je ovo zaista pitanje koje će da utiče na "pravičnost i ekspeditivnost postupka" ili ishod suđenja, posebno imajući u vidu prirodu bolesti Hadžića.

- Brzo djelovanje Žalbenog vijeća u ovom slučaju moglo bi da materijalno ubrza postupak - navodi se u obrazloženju koje je potpisao predsjedavajući sudija Gi Delvoa.